Közösségi adószámot kell igényelnie annak az általános forgalmi adó alanynak, speciális esetekben a nem általános forgalmi adó alanynak és az egyszerűsített vállalkozói adó alanynak, aki az...
Ajánlott oldalak
2010-03-25 11:41
BB
Európai Bizottság kontra Magyar Állam
– avagy szabályos-e az ÁFA törvény? A Magyarországon hatályban lévő ÁFA törvény komoly vitát váltott ki az Európai Bizottság körében, hiszen úgy vélik, hogy közösségi irányelvbe ütköznek a visszatérítés szabályai.

A Magyarországon hatályban lévő ÁFA törvény komoly vitát váltott ki az Európai Bizottság körében, hiszen úgy vélik, hogy közösségi irányelvbe ütköznek a visszatérítés szabályai.

Az eddigi rendelkezés szerint, amennyiben több áfa jár a vállalkozásnak vissza, mint amennyit befizetett, akkor azt a következő bevallási időszakra átvezetheti, illetve vissza is igényelheti, ez utóbbit viszont csak abban az esetben, ha az érintett számlákat kiegyenlítette. Ezt a szabályozást tartja erősen kifogásolhatónak az Európai Bizottság és lépéseket is tett annak érdekében, hogy a változtatások megtörténjenek, hiszen felszólította Magyarországot a korrekciók végrehajtására, illetve arra, hogy tartsa tiszteletben az adósemlegesség elvét e témakörön belül.

A magyar részről felsorakoztatott érvek között szerepel a fiktív számlák gyártásának visszaszorítása is, hiszen ha a kiegyenlítetlen számlák áfája is visszaigényelhetővé válik, akkor ilyen célból bárki kiállíthat valós tartalmat nélkülöző számlát és visszakérheti annak áfáját. Ellenérvként azonban ott szerepel azoknak a vállalkozásoknak a példája, akik a számla kiállításához képest hosszú fizetési határidővel dolgoznak, ami akár hatvan, kilencven nap is lehet. Ilyen esetben a vállalkozások ennyivel később kérhetik vissza az áfájukat.

Az érvek és ellenérvek összevetése után a hazai hatóságok úgy döntöttek, nem fogadják el az Európai Bizottság módosítási javaslatát. „A Pénzügyminisztérium korábbi eljárását jogszerűnek tartja, álláspontján nem kíván változtatni” – jelentette ki Pichler Ferenc sajtófőnök.

Mivel a felszólításnak Magyarország nem tett eleget, Brüsszel az eljárás megindítása mellett döntött és előterjesztette kérelmét az Európai Bíróságon.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Európai Bizottság kontra Magyar Állam
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.