A hazai cégek külföldi piacokra lépésével az ITD Hungary nevű szervezet (http://www.itdh.hu/) foglalkozik: ők felelnek Magyarország és a magyar állampolgárok, vállalatok külgazdasági...
Ajánlott oldalak
2010-12-06 12:11
BDB
Euróbevezetés – 2020-ig forinttal fizetünk?
Közép-Európa országainak az euró bevezetéséig várhatóan akár 2020-ig is várniuk kell. A valutauniós tagságra leghamarabb is a 2010-es évek végén kerülhet sor – jósolják legújabb előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik az euróövezet periferiális tagállamainak pénzügyi gondjait hozzák fel indokként.

Új konvergencia-helyzetértékelést adott ki a JP Morgan bankcsoport befektetési és elemzőrészlege, melyben Magyarország és Lengyelország esetében 2019-re, Csehország és Románia esetében pedig 2020-ra jósolja az euróövezeti csatlakozás időpontját. Míg az eggyel korábbi jelentésben még ezt az időpontot 2016-18-ra jósolták, ma úgy ítélik meg, hogy az euróövezet perifériáján tartózkodó tagállamok pénzügyi helyzete nem stabil, költségvetési gondokkal küzd, így a vártnál jóval eltolódhat az euró bevezetése.

 

A JP Morgan elemzői konvergencia-elemzéssel párhuzamosan kiadott piaci összefoglalójában azt is hírül adták, hogy a tagjelölt országokban csökkent az euró iránti lelkesedés, miután több ország nemegyszer külső pénzügyi mentőcsomagra szorult. A várakozó közép-kelet-európai tagállamoknak jelenleg nincs hivatalos eurócsatlakozási céldátuma és a jövőben nem is valószínű ennek konkrét meghatározása.

„A ház szerint a három térségi ország közül még mindig Magyarországon érvényesülnek a legerőteljesebb ösztönzők az eurócsatlakozásra, tekintettel a jelentős devizaalapú hitelállományra. A GDP-arányos közadósság-ráta 60 százalékos felső tűréshatárának – vagyis az egyik csatlakozási feltételnek – a mind szigorúbb alkalmazása azonban megnehezítheti, hogy Magyarország a következő évtized vége előtt csatlakozzon az euróövezethez” - adta hírül az MTI, idézve a JP Morgan londoni elemzését.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Euróbevezetés – 2020-ig forinttal fizetünk?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.