Bevezetőként egy szemléletbeli kérdést kell tisztázni, ami hasznos lehet azoknak, akik soha nem vállalkoztak eddig, de szeretnének belevágni. Nagyon fontos megérteni, hogy a VÁLLALKOZÁS NEM...
Ajánlott oldalak
2010-10-22 13:30
Szűcs Ágnes
Ettől mélyebbre is csúszhatunk?
Magyarországon a legmagasabb a fizetésképtelen cégek száma. A hazai cégek több mint fele számít kockázatos üzleti partnernek. Ez az átlag meghaladja még a közép-kelet-európai régiós átlagot is.

A fizetésképtelenség miatt indított eljárások száma 2009-ben volt a legmagasabb, amikor is 36 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Az idén 24.376 eljárást regisztráltak, ez 18 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában mért adatok, amik csökkenő tendenciát mutatnak.

Bagyura András, a Coface Hungary kereskedelmi vezetője elmondta, hogy „éves szinten negyedévről negyedévre lassuló növekedési ütemet mutat az eljárások száma, de még így is elég magas.

 

Hozzátette, hogy az eljárásoknak továbbra is csak kis hányadát teszi ki a csődeljárások száma. Az idén 270 csődeljárást indítottak, míg tavaly ilyenkor 58-at. Bagyura András véleménye szerint az új csődszabályozás nem hozta meg a tőle várt változást, mert a csődeljárások többsége továbbra is felszámolásba fordul át.

A legtöbb eljárás az építőipari cégeket érintette (20 százalék), melynek oka a magánberuházások minimálisra való csökkenése, továbbá, hogy a korábbi évekhez képest is még kevesebb állami, önkormányzati beruházás indult el.

Ebben az évben a kis- és nagykereskedelmi cégeknél is megnövekedett a fizetésképtelenségi eljárások száma.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Ettől mélyebbre is csúszhatunk?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.