A jogszabály szerint a szakképzési hozzájárulást a dolgozó képzésére lehet felhasználni. Témáját, tárgyát tekintve olyan képzés jöhet szóba, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges, és a cég...
Ajánlott oldalak
2010-01-25 14:16
Szűcs Ágnes
Érdemes-e ma vállalkozónak lenni?
Érdemes-e ma vállalkozónak lenni? Ezt a kérdést több ezer ember tette már fel magának az elmúlt évtizedekben.

...vagy azért, mert úgy gondolta, hogy ő jobban, hatékonyabban tudná tenni, vagy belekerült az un. kényszervállakozók csoportjába, akik elvesztették munkájukat, vegetálás helyett megpróbálkoznak önállóan létrehozni valamit. Van még egy harmadik csoport is, aki főállású munka mellet próbál még valami plusz jövedelemre szert tenni, de vajon megéri-e?

Köztudomású, hogy a magyar munkabérek messze elmaradnak a tőlünk nyugatabbra élőkének, ennek ellenére Magyarországon az állam több terhet is ró a munkabérekre. Ezért a vállalkozásba kezdőknek nem sok befektető tőkéjük marad. A „kényszervállalkozó” azért önállósodik, mert nincs állása, nem tud megélni. Kölcsön szóba se jöhet, pályázati támogatások önerő nélkül elérhetetlenek. Ha netalán van megtakarítása, rámegy az üzlet beindítására. Az üzlet még el sem indult, de már fizetni kell. A munkát terhelő adók, járulékok Magyarországon a legmagasabbak, míg tőlünk nyugatabbra egy újonnan induló vállalkozás eleve több évi adómentességben részesül.

 Hajszolt, stresszes életforma. Megéri vajon?

Van olyan nézet is, hogy nemcsak az adók és a járulékok nehezítik a vállalkozó boldogulását, de a felvevő piac is kicsi. 

Mégis általános az a nézet, hogy a vállalkozónak még mindig jobban megy, mint egy sima alkalmazottnak. Hogy ez valóban így van-e?

Saját pénzt fektetnek pályázatokba, tervezésbe, árajánlatokba. Dolgozhatnak 12-14 órát.(Túlóra ellen nincs törvény) Maguk intézik a könyvelőt, APEH, Önkormányzat ÁNTSZ hivatali ügyeit. Másik tévedés, hogy a vállalkozónak nincs főnöke. Főnök minden megrendelő, vendég, hivatal.

Az igazi vállalkozó keresi a lehetőségeket. Egy adott pillanatban hozott megfelelő jó döntés még mindig többet jelenthet, mint akármennyi fizikai tevékenység. Megéri hát vállalkozónak lenni? Esete válogatja. Önnek mi a véleménye?

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Érdemes-e ma vállalkozónak lenni?
Hozzászólások száma: 1 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.