A kormány minden évre jóváhagyja az aktuálisan érvényes minimálbér összegét. A minimálbér a kötelezően fizetett legkisebb munkabér. A teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók havi bruttó bére...
Ajánlott oldalak
2011-08-22 08:51
Kis Erika
Érdemes csípni a chipkártyát
A bankkártyák nyújtotta kényelem vitathatatlan előny, de a védelmi megoldásokra súlyos összegeket kell költenie a pénzügyi szektornak. A mágnescsík-technológiát alkalmazó bankkártyák mellett, egyre többet hallunk a chipkártyák sokkal biztonságosabb alkalmazásáról. Nézzük, mit kell tudni róla!

A tendenciák alapján, a bankkártya piacon egyre bizonytalanabb lábakon áll a mágnescsík-technológia, ezen típusú bankkártyákat rohamosan váltja fel a chip, amely a tapasztalatok alapján valós védelmi megoldást jelenthet. Kétségtelen, hogy a chip a bankkártya csalások egy részére, nevezetesen a kártyán (mágnescsíkon) lévő adatok másolása (skimming) ellen védelmet nyújt, de mindamellett, hogy a chip kiküszöbölheti a kártyamásolás kockázatát, költségvonzata is jelentősebb, többszöröse a mágnescsíkalapú plasztikokénak, a nagyobb teljesítményű kártyák gyártási költsége akár a 900 forintos szintet is elérheti.

A chip kártya tehát sokkal nagyobb lehetőségeket ad a felhasználók és a szolgáltatást nyújtók számára arra vonatkozóan is, hogy az elsődleges feladatok mellett mindkét fél biztonsági igényeit kielégítse. Nézzük melyek a legfontosabb előnyei:

  • Mivel a mágnescsík mellett egy chip is tartalmazza a kártyainformációkat,a visszaélések még inkább kiküszöbölhetők.
  • A chip biztonságosabban tudja tárolni az adatokat, így a kártyahasználat is biztonságosabbá válik, és a visszaélések esélye csökkenhet.
  • A chip nagyobb memóriával rendelkezik, lehetővé téve, hogy a kártya a későbbiek során a fizetésen kívül egyéb funkciókra is használható legyen.
  • A mai ismeretek szerint a kártyahamisítások megakadályozásának a chip technológia a leghatékonyabb eszköze.
  • A chip védi a tárolt információt a sérüléstől.

Az új technológia megoldást kínál ugyan több, korábban komoly mértékben elterjedt visszaélési módozat kapcsán, így pl. a terminál „feltörése” és a kártyák klónozása ellen is, azonban a bűnözők új irányt keresnek a chip által kiesett bevételeik pótlása érdekében. Számos csalási típus csökkenése ellenére rohamos növekedésnek indultak az interneten bankkártyával végrehajtott visszaélések. Fontos feladat tehát, hogy a banki szektor felkészült módon fogadja az új helyzet okozta kihívásokat, és megfelelő kockázatkezelési stratégiáját dolgozzon ki a veszteségek elkerülésére. Véleményem szerint ez bankonként eltérő, és komoly különbségek fedezhetők fel.  A csalásmegelőzésben elkötelezettek számára jó hírt jelenthet, hogy a visszaélések felderíthetők. A támadások kapcsán észlelhetők ugyanis korai figyelmeztető jelek, melyeket szakszerűen elemezve a bank hatékony és azonnali lépéseket tud tenni azért, hogy az akár néhány perc múlva bekövetkező támadásokat kivédje.

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Érdemes csípni a chipkártyát
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.