Tbj. 4.§ g) Segítő családtag: az egyéni vállalkozónak, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság természetes személy tagjának az a közeli hozzátartozója, aki az egyéni...
Ajánlott oldalak
2010-11-10 10:46
Szűcs Ágnes
Épül a biogáz üzem Szarvason
Még júliusban letették az alapkövét Magyarország legkorszerűbb és legnagyobb biogáz üzemének a Békés megyei Szarvason, amely építése jelenleg is a tervek szerint halad. A biogázból villamos- és hőenergiát előállító kiserőmű építése pedig október elején már megkezdődött.

A 3 milliárd forintos szarvasi biogázüzem-projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 494 millió forint támogatásban részesült, melyet a kormány a hátrányos helyzetű kistérségben induló vállalkozások részére biztosít.

Az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. közel 500 millió forint EU-támogatással, összesen 3,9 milliárd forint értékű beruházásban megvalósuló létesítménye évente 12,8 millió m³ biogázt állít elő. A beruházásban közreműködő partnerként vesz részt a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. is.

Egyrészt alapanyaggal látja el a biogáz üzemet, másrészt a cég telephelyén épül fel az a kiserőmű, amelyen keresztül fűtési és használati melegvízen kívül technológiai gőzt, illetve hűtési hidegenergiát és áramot is szolgáltatnak.

 

A komplex térségfejlesztést megcélzó Aufwind silózott cukorcirok és technológiai hígító víz felhasználásával a környéken fellelhető és eddig nem hasznosított, több mint százezer tonna hulladék (pl. sertés-hígtrágya és pulykaalmos trágya, vágóhídi hulladék, szennyvíziszap, tejsavó és flotátum-iszap) környezetbarát feldolgozását hajtja végre az 56 ezer m2 alapterületű biogázüzem-telephelyen. Ezzel a környezet- és szagterhelés csökkentése mellett az üzem 27,6 millió kW áramot termel (amelynek 13%-a az üzem saját villamosenergia-igényét fedezi). Mindemellett magas értékű talajjavító tápanyagokat tartalmazó biotrágyát is előállítanak majd.

A biogáz olyan megújuló és multifunkcionális energiaforrás, amely alkalmas áram- és hőtermelésre, betáplálható a földgáz-hálózatba, valamint járművekhez üzemanyagként is alkalmazható. Habár Magyarország adottságai megfelelőek, felhasználása hazánkban még kevéssé elterjedt. Ezt felismerve, Németország vezető biogáz fejlesztő- és üzemeltető vállalata, az Aufwind Neue Energien GmbH magyarországi leányvállalata, az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. megkezdte az ország legkorszerűbb és legnagyobb (4,2 MW villamos teljesítményű) biogáz üzemének felépítését.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Épül a biogáz üzem Szarvason
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.