Az egyablakos ügyintézés azt jelenti, hogy azok az adatok, amelyek a Cégbíróságra bekerülnek, automatikusan eljutnak az APEH-hez is. De vannak olyan adatok, amelyeket a Cégbíróság nem kér be (az...
Ajánlott oldalak
2010-10-20 10:17
Szűcs Ágnes
Építünk vagy rombolunk?
Folytatódik az építőipari ágazat mélyrepülése, annak ellenére, hogy a kormány módosította az építési beruházásokról szóló kormányrendeletét, melynek célja, hogy helyzetbe hozzák a kis- és középvállalkozásokat, enyhítsék a körbetartozásokkal okozott károkat, olcsóbbá és gyorsabbá tegyék a közbeszerzési eljárásokat.

Egyes jóslatok szerint jövőre megindulhat az építőipar erősödése, de egyelőre még visszaesésről van szó.

Koji László az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke a Világgazdaságnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy „az építőipari vállalkozások ez év augusztusáig 35,4 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek, mint tavaly ilyenkor. Számításuk szerint az év egészében a termelés tíz százalékkal lesz alacsonyabb szintű, mint tavaly. Ez negyven százalékos lemaradást jelent. A lakásépítési szektorban pedig hatvan százalékos a piacveszteség.”


Az egész építőipari ágazatban csökkent a megrendelés, olyan kiemelkedő beruházások állnak le, amelyek egész alvállalkozói láncolatokat, ezen belül cégek sorát látták el munkával.

Tovább sújtja az ágazatot a számlák késve történő kiegyenlítése is. Még az állami intézmények is több hónapos késéssel fizetik csak ki az építőipari cégeket.

A közterheket, hiteleket közben is fizetni kell, ezért többen kénytelenek felszámolni vállalkozásukat.

Az új módosítás a kisvállalkozók érdekeit képviseli, amikor az építési beruházásoknál megengedi az ún. kötelező egybeszámítást.

Az új rendelkezés egyik fontos eleme, hogy nem tiltható meg az üzleti titokra való hivatkozás olyan adat-nyilvánossághozatalra, melyek közérdekű adatok nyilvánosságára és a közérdekből nyilvános adatra vonatkozó, külön törvényben meghatározott adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettség alá esik.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Építünk vagy rombolunk?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.