A jogszabály szerint a szakképzési hozzájárulást a dolgozó képzésére lehet felhasználni. Témáját, tárgyát tekintve olyan képzés jöhet szóba, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges, és a cég...
Ajánlott oldalak
2010-08-17 08:11
BDB
Építőipari zuhanórepülés
Néhány kedvező előrejelzés és a májusi növekedés ellenére, júniusban havi összevetésben is csökkent a termelés volumene. Az építőipari teljesítmények visszaesése gyorsult, így a magas bázis miatt az éves mínusz már 20 százaléknál jár. Az épületek építésének volumene 19 százalékkal, az egyéb építményeken végzett munkák esetében pedig 20,4 százalékkal maradt el az előző évi adatokhoz képest.

Mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatokat figyelembe véve 19,7 százalékkal csökkent  az építőipar teljesítménye a 2009-es év hasonló időszakához képest, ami közel duplája a májusi adatoknak, amikor is 0,9 százalékos többletet könyvelhetett el a statisztika. Az egész első félévet tekintve a termelés 13,8 százalékkal esett vissza.

„A korábbi hónapokban megfigyeltnél nagyobb arányú mérséklődésben a 2009 júniusi, az áfaemeléssel összefüggő előrehozott teljesítmények miatti kiugróan magas bázisnak volt meghatározó szerepe” – reagált az adatokra a Központi Statisztikai Hivatal.

A lakásépítések nagyobb arányú visszaesése miatt az épületek építésének volumene 19 százalékkal csökkent, mely tartalmazza a szerkezetépítés mellett a szak- és szerelőipari munkákat is. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene 20,4 százalékkal maradt el az előző évi adatokhoz képest, ugyanis a 2009-ben tapasztalt pozitív adatokat adó, költségvetési pénzből finanszírozott nagyobb projektek többsége elkészült, hasonló nagyságrendben azonban nem indultak új beruházások. A termelés csökkenésében nagy szerepet játszik még azon szervezetek teljesítményének közel egyharmados visszaesése is, melyek elsősorban útépítéssel foglalkoznak.

Az építőiparra vonatkozó statisztikai adatok zuhanórepülése azonban valószínűleg csak átmeneti, ugyanis a szerződéses állomány az előző évi adatokhoz képest jelentősen emelkedett. Júniusban 4,2 százalékkal, 2010 első félévében 5,9 százalékkal haladta meg a 2009-es adatokat.

Az építőipar termelői árai 2010 második negyedévében 0,7 százalékkal, a speciális szaképítés ágazatban 1,0 százalékkal emelkedtek, szintén az előző évi adatokhoz viszonyítva.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Építőipari zuhanórepülés
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.