A vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó a vállalkozói tevékenységéből származó nyereségét a vállalkozói bevételből a vállalkozói költség levonásával határozza meg....
Ajánlott oldalak
2009-12-02 14:21
Majoros-Tóth Orsolya
Építőipari kivitelezői nyilvántartás
Minden építőipari kivitelezéssel foglalkozó cégnek kötelező bejelentkeznie az Építőipari Kivitelezői Nyilvántartásba. A határidő: 2010. január 31.

A kormány az egyéni és társas vállalkozóknak azért tette kötelezővé a listát, mert átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé akarta tenni az építési beruházásokat, és mert vissza akarta szorítani a lánctartozásokat. Az erre vonatkozó jogszabályok egyikeként kötelezte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát a nyilvántartás kialakítására.

Az új jogszabályok értelmében 2009. október 1-jétől valamennyi építőipari kivitelezési tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozásnak be kell jelentkeznie az Építőipari Kivitelezői Nyilvántartásba. Azoknak, akik október elseje után kezdik meg tevékenységüket, már eleve induláskor regisztrálni kell magukat, és minden jogszabálynak meg kell felelni. A régebbi vállalkozások - egy 4 hónapos türelmi idő alatt – legkésőbb 2010. január 31-ig jelentkezhetnek be.

Amennyiben az építési vállalkozás képviselője ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik, a kitöltés után közvetlenül, online beküldheti az MKIK-hoz a dokumentumot. Amennyiben egy vállalkozónak nincs ügyfélkapus regisztrációja, akkor az online kitöltött adatlapot kinyomtatva, cégszerűen aláírva, postai úton juttathatja el az alábbi címre: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Építésügyi Regisztrációs Iroda, 1055 Budapest, Kossuth L. tér 6–8.

A nyilvántartásba vételi regisztráció díja 5000 Ft (igazgatási szolgáltatási díj jogcímen fizetendő). Ezt a díjat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara MKB Bank Zrt.-nél vezetett 10300002-20373432-71933285 számú elkülönített számlájára, igazgatási szolgáltatási díj megjelöléssel és a befizető adószámának feltüntetésével kell átutalni.

A készülő nyilvántartás nyilvános, az MKIK honlapján megtekinthető. (www.kivreg.hu és www.mkik.hu ) Két részből áll: tartalmazza a nyilvántartásba vett – érvényes nyilvántartási számmal rendelkező – vállalkozásokat, valamint közli azoknak a cégeknek a névjegyzékét, amelyeknél a kivitelezői tevékenység folytatását az építésfelügyeleti hatóság vagy az MKIK jogerősen megtiltotta. (Az eltiltás indoka is látható a weblapon.)

A regisztrációhoz szükséges adatlap, és az Iparkamara megyei ügyfélszolgálatainak, segítő referenseinek listája megtalálható a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján: http://www.mkik.hu/index.php?id=4035&term=kivitelez%F5i

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Építőipari kivitelezői nyilvántartás
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.