Tbj. 4.§ g) Segítő családtag: az egyéni vállalkozónak, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság természetes személy tagjának az a közeli hozzátartozója, aki az egyéni...
Ajánlott oldalak
2011-03-23 10:07
BDB
Építőipar: kő kövön nem marad?
Egy nemrég készített felmérés tanulsága szerint a munkák hiánya és a megrendelői kör fizetségképtelensége miatt az építőipari vállalkozások mintegy ötven százalékánál csökkent a foglalkoztatottak száma. A várakozások szerint az idei év sem hoz változást a cégek életében.

Az építőipari cégek 60 százalékának tovább csökkent tavaly az árbevétel-arányos jövedelmezősége, amely a legtöbb esetben nem haladja meg a két százalékot sem, s zömük arra számít, hogy ez a tendencia az idén is folytatódik – írja március 22-i számában a Világgazdaság, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) felmérésére hivatkozva.

Az ÉVOSZ által megkérdezett vállalkozók közül többen jelezték ebben az évben még egyáltalán nem kaptak megrendelést, tíz cég közül nyolcnak pedig kintlévőségei is vannak, bár az utóbbi esetben viszonylag optimistának bizonyultak a cégek: közülük minden második úgy gondolja a megrendelők kifizetik majd a tartozásaikat, vagy annak legalább egy részét. A társaságok szinte egyöntetűen állítják, hogy az építőipari ágazatban állandósult a fekete munka és a lánctartozások megoldására sem került sor.

A megkérdezettek túlnyomó többsége arról számolt be, hogy a piaci viszonyokhoz csak további létszámleépítésekkel tudnak alkalmazkodni. Ennek az állításnak azonban ellentmondanak azok az információk, miszerint nincs kellő számú és képzettségű szakmunkás a szektorban.

Az ágazat bérjövedelmei jóval a nemzetgazdasági átlag alatt vannak, és ez valószínűleg a közeljövőben sem fog változni. Az építőipari cégek többsége sem az elmúlt években, sem idén nem emelte a munkavállalók bérét, sőt ezután sem tervezi.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Építőipar: kő kövön nem marad?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.