Alkalmazott betegsége esetén a keresőképtelenség első 15 munkanapja a betegszabadság időszaka, melyre a munkáltató a bér 80%-át fizeti. Ezt ugyanúgy kell bérszámfejteni, mint a fizetést,...
Ajánlott oldalak
2010-09-09 10:19
Szűcs Ágnes
Energianád a mezőgazdaságban
Az energianád termesztésről tartottak tájékoztatást Salgótarjánban, ahol a Nógrád Megyei Agrárkamara bemutatta a falugazdászoknak és az érdeklődőknek az energianád hasznosítását. Ugyanitt mutatták be a Bio Watt kutatási konzorcium szakemberei azt az új termesztéstechnológiát, amely a magyar agrárkörnyezetben kiválóan alkalmazható. Jelenleg Magyarországon 500 hektáron termelnek energianádat, azonban minimum 400 ezer hektár az a területnagyság, amire minimálisan szükség lenne.

Kun Mihály, a Magyar Agrárkamara ügyvezető elnöke elmondta, hogy a hagyományos kultúrák mellé – figyelemmel az éghajlati változásokra és a piaci igényekre - újakat is fel kell vennie a gazdáknak. Ilyen növény például az energianád, amely a gyengébb talajokon is megél, és más kultúrnövényeknél kevésbé érzékeny az elemi csapásokra, amelyek az idén kiemelkedő mértékben sújtották a vetéseket. Az energianádat nem támadja meg sem kórokozó, sem kártevő, sőt még a nagyvadak sem eszik meg. Ugyanakkor nagyon jó hatásfokkal égethető, a szén-dioxid kibocsátása pedig sokkal kisebb, mint a többi biommasszáé.
Az energianád fűtőanyagként való hasznosítása mellett alkalmas alapanyaga a papírnak, kiváló az almozásra, és nádfonatok készítésére.

Jelenleg Magyarországon 500 hektáron termelnek energianádat, azonban minimum 400 ezer hektár az a területnagyság, amire minimálisan szükség lenne. Ez Magyarország teljes energiaszükségletének nyolc százalékát biztosítaná.

 
Percze Attila, a Szent István Egyetem kutatója ismertette, hogy az energianádnak évi 500-600 milliméter a csapadékigénye, de az időszakos vízborítást is elviseli. Az ültetvény vegyszeres növényvédelmére csak az első két évben van szükség. Három évvel a telepítés után pedig hektáronként már 15-25 tonna energianád betakarítása is lehetséges, mintegy húsz éven keresztül.

Az energianád mellett szól az is, hogy aratása december és március közé esik, így más munkák csúcsidejével nem ütközik, ráadásul a gabona-betakarítás gépei alkalmasak a begyűjtésére.

Az energianád értéke egyenlőre nem határozható meg pontosan. Perczel Attila a piaci ár, a hiányzó szervezett felvásárlás, valamint a kicsi, szétszórt termőterületek elhelyezkedését hozta fel ennek magyarázatára.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Energianád a mezőgazdaságban
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.