Az ápoló az ápolási díj folyósításának időtartama alatt munkát vállalhat a következők szerint: 1. nem otthon végzett munka esetében max. napi 4 óra, 2. otthon végzett munka esetében az időtartam...
Ajánlott oldalak
2009-12-03 14:26
Majoros-Tóth Orsolya
Energetikai tanúsítvány kisokos
Mire jó az energetikai tanúsítvány, és kik végezhetik el az épületek vizsgálatát, a dokumentum kiadását? Ha egy vállalkozó kedvű szakember jogosultságot szeretne a kiadásáról, mit kell tennie?

Mire jó az energetikai tanúsítvány, és kik végezhetik el az épületek vizsgálatát, a dokumentum kiadását? Ha egy vállalkozó kedvű szakember jogosultságot szeretne a kiadásáról, mit kell tennie?

2009. január 1. óta minden új épület esetében kötelező az energetikai tanúsítás. A régebbi házak tekintetében ugyan csak 2012 január elsejétől lép életbe a szabály, és akkor is csak a bérbeadások és az eladások esetében, de nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni az intézkedést! Érdemes tehát azoknak a kisvállalkozóknak is szem előtt tartani a tanúsítványt, akiknek tevékenysége ingatlan bérbeadást, vagy építkezést érint. …azokról az egyéni vállalkozókról és cégekről nem is szólva, akik elkészíthetik ezt a dokumentumot!

Ahogy a háztartási gépeket, úgy az épületeket is energiatakarékossági kategóriákba sorolja az Unió: a legjobb az „A+”, a legrosszabb az „I” minősítés. (Az átlag a „C”, vagyis a közepes.) A tanúsítvány az azonos alapterületű, hasonló jellegű épületeket hasonlítja össze energiafelhasználás szempontjából, és tanácsokat ad a javításra. A megszerzett dokumentum 10 évig érvényes.

Az energetikai tanúsítvány hiánya miatt nem büntet az állam, pusztán ösztönözni akarja a lakosságot és a cégeket, hogy készíttessék el. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium azt jósolja, hogy a piacon a következő években előnybe kerülnek a tanúsítvánnyal rendelkező épületek a többivel szemben. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a tulajdonos saját érdeke is az energiatakarékosság! (Egy „A” épület rezsije sokkal kevesebb, mint egy azonos alapterületű, de „C” minősítésűé.) Ráadásul a felújítási pályázatoknál előírás lesz a tanúsítvány megléte.

Az ingatlantulajdonosok mellett egy másik kör is van, akiknek érdeklődésére számot tarthat az energetikai tanúsítvány. A tanúsítást ugyanis erre vonatkozó felsőfokú végzettséggel, és egy speciális jogosultsági vizsgával rendelkező személyek végezhetik, akiknek névjegyzékét a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara vezeti. (A lista a két szervezet honlapján megtalálható.)

A kamarák a tagjaik számára ingyenesen letölthető programmal is segítik a munkát: a szakemberek számára a http://etanusitvany.mek.hu/ weblap nyújt segítséget a program használatához. (A számítógépes program azok számára elérhető, akik a MÉK tagjai, sikeresen letették a fent említett energetikai jogosultsági vizsgát, és az illetékes területi kamara névjegyzékében szerepelnek.)

MÉK weblap az energetikai tanúsítványról, és az ingyenesen letölthető program:

http://www.mek.hu/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=18&Itemid=143

Ingyenesen letölthető vizsgaanyag a Mérnöki Kamara honlapján:

http://www.mmk.hu/jv/energetikai-vizsga.html

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Energetikai tanúsítvány kisokos
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.