A termékdíjköteles termék után termékdíjat fizet a belföldi előállítású és az Európai Közösségen belüli behozatal esetén a első belföldi forgalomba hozó vagy saját célú felhasználás esetén a...
Ajánlott oldalak
2010-04-14 12:17
Szűcs Ágnes
Emelkedik az infláció!
0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciusban a februárihoz képest, és 5,9 százalékkal haladták meg az egy évvel ezelőtti szintet. Februárban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0,3 százalék, a tizenkét havi 5,7 százalék volt. 2009 márciusában az egyhavi átlagos infláció 0,5 százalék volt, 2008 márciusához viszonyítva az árak 2,9 százalékkal nőttek.

Elsősorban az üzemanyag és az élelmiszerek drágulása hajtotta az inflációt havi és évi szinten egyaránt - közölte Mináry Borbála, a KSH munkatársa. Egy hónap alatt 3%-kal drágult az üzemanyag, ez 0,2 százalékponttal megemelte a havi inflációs adatot – tette hozzá. A többi főcsoport nem okozott meglepetést, az ilyenkor szokásosnak megfelelően alakult. Egyedül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) átlag feletti havi drágulását emelte ki, melyeknek 8,2 százalékkal nőtt az ára. Ezt leszámítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal csökkentek. 2,4 százalékkal a sertéshús, 2,2 százalékkal az étolaj.

0,4 százalékkal, az átlagosnál alacsonyabb szinten emelkedtek a szeszesitalok, dohányáruk, szolgáltatások ára. A háztartási energia 0,3 százalékkal emelkedett. 0,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni átlagosan a tartós fogyasztási cikkekért februárhoz viszonyítva. Egy hónap alatt 2,9 százalékkal emelkedtek a ruházati cikkek árai is, a szezonális váltásnak megfelelően.

Az elmúlt évet tekintve az élelmiszerek árai 2,3 százalékkal, az átlagosnál kisebb mértékben emelkedtek. (Ezen belül a kávé ára 11,6, a tojás 10,4, a párizsi 7,5, a kolbász pedig 11,6 százalékkal nőtt. Ezek az átlaghoz képest nagyobb eltérést mutatnak.) A gépjármű üzemanyagok ára 25,5 százalékkal, a gyógyszer, gyógyáru 8,7 százalékkal drágult.

A szolgáltatásokon belül a szemétszállítás 11,6, a csatornadíj 7,5, a vízdíj 6,8 százalékkal drágult. Az elektromos energia 12,3 százalékkal nőtt, a távfűtés viszont 18,6 százalékkal csökkent. A ruházkodásért 1,4 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Emelkedik az infláció!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.