Az egyablakos ügyintézés azt jelenti, hogy azok az adatok, amelyek a Cégbíróságra bekerülnek, automatikusan eljutnak az APEH-hez is. De vannak olyan adatok, amelyeket a Cégbíróság nem kér be (az...
Ajánlott oldalak
2010-01-29 07:10
Szűcs Ágnes
Emelkedik az autópálya matricák díja
„Márciustól 7-8 százalékkal emelkedhet az autópálya matricák díja.” - adta hírül több hírügynökség. A jelenlegi legolcsóbb, 4 napos matrica ára még többel: 24 százalékkal megy feljebb. A díjemelés mértéke mindegyik járműkategóriát érinti, de nem egyforma mértékben.

A jelenlegi 4 napos matricának az ára 2009 október 1-től 1.530.-Ft-ról csökkent 1.170.-Ft-ra, a téli hónapok beköszönte miatt. (Ez a kedvezményes árszínt a szezonon kívüli hónapokra érvényes.) Az Állami Autópályakezelő Zrt azonban közelíteni akarja a nyári és a téli időszak díjait, mert tapasztalatuk szerint egyre csökken a szezononkénti kihasználtság közötti különbség.

A tavalyi év végén megjelent híradások szerint átlagosan 13 %-os emelési javaslatról szóltak a tárgyalások, de végül - egyelőre - nem ezek a számok kerültek véglegesítésre.  A márciusi várható drágulás miatt, amelyik cég még nem vásárolta meg járművére az éves matricát, de szüksége lesz rá, annak tanácsos mihamarabb megvenni. (Aki tavaly éves matricát vett, annak január végéig még érvényes az engedélye. Viszont a hónap végéig érdemes megvásárolni a 2010-es matricát, hogy biztosan elkerüljék a közelgő áremelést, és a régi árat fizessék idénre is.)

Valószínű továbbá, hogy az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a tavalyi évre nem beszámított 5 százalékos Áfá-t az idén már kénytelen lesz érvényesíteni, különösen azért, mert az elmúlt évben 3 százalékkal csökkent az autópályák forgalma, így az üzemeltető cég nyeresége is csökkent. Az autópálya matricák eladási darabszámának éves növekedése is megállt. Az elmúlt öt évben nem növekedtek a matricák árai, viszont csökkent az eladási darabszám az összes gépjármű kategóriát nézve. A bevétel pedig 42,3 milliárd forintról 41 milliárdra csökkent a 2009. szeptemberi adatok tanúsága szerint.

 

Cimkék: autó-motor
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Emelkedik az autópálya matricák díja
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.