A termékdíjköteles termék után termékdíjat fizet a belföldi előállítású és az Európai Közösségen belüli behozatal esetén a első belföldi forgalomba hozó vagy saját célú felhasználás esetén a...
Ajánlott oldalak
2009-11-28 15:11
Majoros-Tóth Orsolya
Emelkedik a társasági adó összege
A 2010-től érvényes adójogszabályok értelmében a társasági adó 19 százalékra emelkedik a korábbi 16 helyett. A különadó viszont megszűnik.

A társasági adó alapjából ezután sokkal kevesebb dolgot lehet levonni: az olyan cégek például kifejezetten rosszul járnak a módosítással, akik eddig jelenős kutatás-fejlesztést végeztek. A K&F költségeit ugyanis eddig leírhatták a most megszűnő különadó alapjából, a társasági adóéból viszont nem. Ennél viszont sokkal fájóbban érinti a cégeket, hogy 2010-től a helyi iparűzési adó sem számít adóalap-csökkentő tételnek.  „Ez a tétel évente mintegy 500 milliárd forintot jelent, a nyereséges cégek így jelentős kedvezménytől esnek el a jövő évben.” - írta a Világgazdaság.

Egy másik jelentős változás, hogy a társasági adó alapját növeli ezután a reprezentációs költség és az üzleti ajándék is. Eddig ezek - ha nem lépték túl az elismert keretet - nem voltak adókötelesek. 2010-től azonban bekerülnek a társasági adó alapjába, ám szja-t nem kell fizetni értük.

A társasági adótörvény megtekinthető a Pénzügyminisztérium Honlapján: www.pm.gov.hu

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Emelkedik a társasági adó összege
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.