A hazai cégek külföldi piacokra lépésével az ITD Hungary nevű szervezet (http://www.itdh.hu/) foglalkozik: ők felelnek Magyarország és a magyar állampolgárok, vállalatok külgazdasági...
Ajánlott oldalak
2010-10-08 10:03
Szűcs Ágnes
Eltiltott cégvezetők ismét porondon
2009-ben szigorították a gazdasági társaságokról szóló törvényt, mely 5 évre eltiltja a cégvezetéstől azokat a vezetőket, akiknek a felelősségét a bíróság a cégfelszámolás során megállapítja.

A törvénymódosítás két évről három évre emelte azoknak az eltiltását, akik megszűnéssel törölt cégben töltöttek be vezető pozíciót a megszűnés előtti évben. Egy év alatt 140 ilyen volt vezetővel szemben mondták ki az eltiltást Magyarországon. Így elvileg ők nem lehetnek vezető tisztségviselők más cégeknél, de az Opten Céginformációs Kft. adatai szerint továbbra is vannak olyan aktív cégvezetők, akiket korábban eltiltottak ettől a tevékenységtől.

Ézsiás Tünde az Opten képviselőjének nyilatkozata alapján a 140 eltiltott személy közül legalább hatan új vállalkozást alapítottak. „Meglévő vezetői tisztségeiket pedig a többiek sem igen adták föl.”

A vonatkozó törvény tavalyi módosítása óta öt évre eltiltható a cégvezetéstől, akinek cégét felszámolták és a bíróság megállapította a felelősségét a fennálló tartozások miatt. Egy másik paragrafus szerint három évig nem alapíthat vállalkozást az a személy, akinek cégét megszüntették, mert nem lehet elérni és adókötelezettségeit sem teljesítette. Bár a vezető tisztségviselőknek a bejegyzéskor nyilatkozniuk kell arról, hogy korábban nem tiltották el őket, a megyei cégbíróságok között nem működik olyan informatikai rendszer, amely kiszűrné az ilyen személyeket – adta hírül a Fővárosi Bíróság.

 

Ézsiás Tünde, az Opten Kft. vezetője azt mondja, elrettentő erejű volna, ha valóban szankció sújtaná az alvó céget működtetőket vagy azokat, akik saját hibájukból tartozást hagynak maguk után. A vezetők és a tulajdonosok mozgása a céginformációs rendszer használata nélkül gyakorlatilag követhetetlen.

Az ingyenes céginformációról szóló rendelet napokban kihirdetett módosítása lehetővé teszi, hogy a gazdasági társaságok eltiltás alatt álló vezető tisztségviselői az interneten keresztül is ellenőrizhetők legyenek. Az eltiltással kapcsolatos adatok, azaz, hogy kit és milyen időtartamra érint ez a szankció (eltiltás kezdete és vége) szeptember elejétől az online cégjegyzékből ingyenesen lekérdezhető.

Az eltiltással kapcsolatos adatok csoportosított céginformációként nem ismerhetők meg, ám azokhoz bárki, ingyenesen - keresőprogram útján - hozzáférhet a cégszolgálat által működtetett honlapon (www.e-cegjegyzek.hu) keresztül. Az adatok megismerhetőségét az online módon elérhető adatok között biztosítják. Ez azt jelenti, hogy, amennyiben a cégbíróság az eltiltást bejegyzi a cégjegyzékbe, az a bejegyzést követő egy percen belül fent lesz az interneten. A céginformációs szolgálat olyan keresőprogramot működtet, ami a név és lakóhely - illetve közkereseti vagy betéti társaság esetén jogi személyre történő kereséshez a cégnév és a székhely - megadásával lehetővé teszi a képviselőként (cégvezetőként) bejegyzett személyek lekérdezését.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Eltiltott cégvezetők ismét porondon
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.