A hazai cégek külföldi piacokra lépésével az ITD Hungary nevű szervezet (http://www.itdh.hu/) foglalkozik: ők felelnek Magyarország és a magyar állampolgárok, vállalatok külgazdasági...
Ajánlott oldalak
2010-11-29 07:07
Szűcs Ágnes
Élre tör a kereskedelem
Az év első kilenc hónapjában összességében 5.385 milliárd forint forgalom realizálódott a kiskereskedelemben. Az eladások negyvenöt százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyeskereskedelemből, tizenhét százaléka üzemanyag-eladásból, tizennégy százaléka bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-kisker értékesítéséből, huszonnégy százalék pedig a többi üzlettípus együttes értékesítéséből adódott.

A KSH adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom értéke szeptemberben 653,6 milliárd forint volt, ez a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 0,4 százalékkal haladta meg az előző havi értéket.  A naptárhatástól megtisztított adatok szerint pedig 0,9 százalékkal több a tavaly szeptemberinél.

A kiskereskedelmi forgalom idén júliusban volt a legnagyobb. Folyó áron ez mintegy 672,6 milliárd forintot tett ki, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint pedig 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának értékét.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyeskiskereskedelmi egységek az idén szeptemberben 1,3 százalékkal nagyobb volumenű forgalmat bonyolítottak le, mint tavaly szeptemberben, ami 2,5 százalékkal maradt el a 2009-es év azonos időszakától.

 


Szeptemberben az eladások kilencven százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai egy százalékkal emelkedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem szeptemberi volumene is meghaladta az előző hónap szintjét.


Az elsősorban nem élelmiszerárusítással foglalkozó kiskereskedelmi egységek változatlan áron számított forgalma 2010 szeptemberében 1,6 százalékkal emelkedett, így összességében az év első kilenc hónapjában az eladások két százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.

2010 szeptemberében az iparcikk jellegű vegyesüzletekben, a gyógyszer-, gyógyászati termék-, valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk üzletekben csökkent, a többi üzlet ben növekedett a forgalom volumene.


Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene szeptemberben 2,4 százalékkal, az év első kilenc hónapjában hat százalékkal csökkent az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a szeptemberi eladások két százalékkal maradtak el az előző havitól.

Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviselte a legnagyobb részt, aránya 2010. második negyedévben 37 százalék volt. A többi régió egyenként kilenc-tizenkét százalékban részesedett a kiskereskedelmi forgalomból. A második negyedévben minden régióban csökkent a kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene - a legkevésbé, 4,2 százalékkal, Észak-Magyarországon, a leginkább, csaknem hét százalékkal, pedig Nyugat-Dunántúlon.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Élre tör a kereskedelem
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.