A működési engedély, telepengedély ügyében a helyi polgármesteri hivatal - általában igazgatási - irodája ad pontos felvilágosítást. A működési engedély kérelmezése 10.000 Ft-ba kerül. A kérelem...
Ajánlott oldalak
2011-03-08 12:48
Bozsidár Anita
Előny a mikrovállalkozásoknál
Az Új Széchenyi Terv és az általa kínált, megújult lehetőségek tartják izgalomban a mikro-, kis- és középvállalkozásokat. A program egyik lényeges pontja az elérhető és kiszámítható pénzügyi források biztosítása a kkv-k számára, és a mikrovállalkozások is találhatnak számukra megfelelő konstrukciókat.

Az Új Széchenyi Terv és az általa kínált, megújult lehetőségek tartják izgalomban a mikro-, kis- és középvállalkozásokat. A program egyik lényeges pontja az elérhető és kiszámítható pénzügyi források biztosítása a kkv-k számára, és a mikrovállalkozások is találhatnak számukra megfelelő konstrukciókat.

Megfelelő tájékoztatás nélkül azonban könnyen bele lehet gabalyodni a megújult vagy éppen teljesen új lehetőségekbe. Éppen ezért az ország számos helyén tartanak tájékoztató fórumokat a fent említett vállalkozások üzemeltetői számára. Ilyen rendezvény volt a 2011. március 7-én Szegeden rendezett „Vállalkozói lehetőségek az Új Széchenyi Terv tükrében” előadás és tanácsadás is, ahol a VOSZ a Volksbank, a Goodwill Consulting Pályázati Tanácsadó Kft. és a Citibank szakemberei segítették az érdeklődőket. A fórum egyik hangsúlyozott témája egy olyan új lehetőség bemutatása volt, mely a mikrovállalkozások életét könnyítheti meg nagy mértékben.

A maximum 9 főt foglalkoztató mikrovállalkozások esetében gyakori, hogy akár az eszközparkot szeretnék fejleszteni, akár az irodaépületet felújítani, akár új ingatlant vásárolni, kereteik nem elegendőek ezen beruházások megvalósításához. Pályázatokon indulhatnak, ám az így elnyert pénzt már csak akkor kapják vissza, mikor számlával bizonyított vásárlás történt. Ehhez viszont nem rendelkeznek elég önerővel.

 

 

Mint az a fórumon elhangzott, erre az úgynevezett előfinanszírozási problémára kínál megoldást az az új pályázati hitelkonstrukció, mely egy két részből álló, kombinált hitelt foglal magába.

Az új lehetőség egy maximum 4 millió forint értékű vissza nem térítendő, és egy maximum 8 millió forintnyi kamatlábazott visszatérítendő hitelt foglal magába. A két kérelmet egyszerre kell benyújtani. A konstrukció csak az arra felhatalmazott pénzügyi szolgáltatóknál érhető el, jelenleg 3 ilyen működik az országban. A mikrovállalkozások számára különösen nagy előnyt jelent, hogy nincs különdíj az előtörlesztésnél.

A hitelpályázat egyik nagyon fontos része, hogy a vásárolt ingatlan akár magánlakás is lehet, melyet a vállalkozás irodának szán. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy az eladónak ne legyen a vásárló vállalkozásban 25%-nál nagyobb részesedése.

A hitel maximum 120 hónap futamidőre vehető fel, az éves kamat maximum 9%, de az a hitelt nyújtó intézet konstrukciójától is függ. Az igényléseket már március 1-je óta lehet benyújtani, egészen december végéig. Már megkezdett projektre nem lehet felvenni, de előszerződés esetén igényelhető. Az agrárszférában tevékenykedők egyelőre nem juthatnak hozzá, ám valószínűleg ők se fognak kedvező lehetőségek nélkül maradni, számukra a tervek szerint nyártól lesz elérhető több pályázati és hitellehetőség az Új Széchenyi Terv keretein belül.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Előny a mikrovállalkozásoknál
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.