Jelenleg elfogadás alatt van az a törvény, ami a TEÁOR kódok átsorolását legkésőbb a 2008-as adóévről készített adóbevallásban teszi kötelezővé. A törvény elfogadása esetén a tevékenységi körökben...
Ajánlott oldalak
2011-04-07 11:06
BDB
Előkészületben az új Munka Törvénykönyv
A kormány ígéretei szerint április végére készíti el azt az új Munka Törvénykönyvet, melynek elsődleges célja, hogy az Európai Unió legrugalmasabb munkaerőpiaca alakuljon ki hazánkban. A Nemzeti Munka Tervet az előzetes információk szerint a Széll Kálmán Terv intézkedéseit megtartva, azokat kiegészítve kívánják megvalósítani.

Bár az új szabályozás részleteit még igencsak  sűrű homály fedi, máris olyan jóslatok kaptak szárnyra, melyek szerint borítékolható, hogy megvalósulása esetén durván sérti majd a munkavállalói érdekeket és a korábbi tapasztalatokból merítve valószínűleg társadalmi érdekegyeztetés sem fogja megelőzni.

„A Magyar Kormány vállalja, hogy a Széll Kálmán Terv intézkedéseit megtartva, azokat kiegészítve idei év április 30-ra elkészíti a Nemzeti Munka Tervet. Ebben feltárjuk a probléma jellegét, azonosítjuk azokat a tényezőket, amelyek azt generálják, és egyszersmind megoldást is nyújtanak a kialakult helyzet kezelésére. A Nemzeti Munka Terv célja, hogy megmutassa az utat és teendőket a 2020-ra megteremtendő egymillió új munkahelyhez. Ennek keretében a Kormány továbbra is vállalja, hogy 2014-ig 300 000 munkahely jön létre.

A Nemzeti Munka Terv keretében új Munka Törvénykönyvre teszünk javaslatot, melynek célja, hogy az EU legrugalmasabb munkaerőpiacát alakítsa ki hazánkban. A Terv keretében megvizsgáljuk az atipikus foglalkoztatási formákat, illetve a közmunka rendszerét nemzetközi összehasonlításban. További javaslatokat teszünk a foglalkoztatással kapcsolatos adminisztráció csökkentésére és a be nem jelentett munkavégzés kifehérítésére. Felülvizsgáljuk a foglalkoztatáspolitika intézményrendszerét, illetve az aktív munkaerő-piaci politikák cél- és eszközrendszerét.”

Nemzetgazdasági Minisztérium (forrás: fn.hu)

Szakértői vélemények szerint a munkaerőpiac rugalmasabbá tételéhez a szabályozások lazítása mutatna utat, ami ugyan a vállalkozói szférának kedvezőbb feltételeket, nagyobb versenyképességet biztosítana, de a munkavállalói érdekek valószínűleg csorbulnának. A munka törvénykönyve által garantált végkielégítés vagy a felmondás indoklásának megszüntetése ugyan leegyszerűsítené az elbocsátási procedúrát, azonban kérdéses, hogy hosszú távon ennek milyen hatásai lennének. A munkanélküliség elleni harcban a lazább munkaerő-piaci szabályozás segítség lehet, viszont ehhez a munkavállalók szociális biztonságérzete esne áldozatul, ami a termelékenység szempontjából előbb-utóbb megmutatja negatív hatását is.

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Előkészületben az új Munka Törvénykönyv
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.