Közösségi adószámot kell igényelnie annak az általános forgalmi adó alanynak, speciális esetekben a nem általános forgalmi adó alanynak és az egyszerűsített vállalkozói adó alanynak, aki az...
Ajánlott oldalak
2010-08-23 13:04
RogÁ
Elmaradó támogatás...
Az idén nem lesz lehetőség a fiatal gazdák támogatására - jelentette be az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága. A hatóság közleménye alapján a fiatal gazdáknak 2010. évi támogatási és kifizetési kérelmek benyújtására 2010. évben nem lesz lehetőség.

A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott támogatásnál kétféle kifizetési kérelmet lehet benyújtani.  (A megítélt támogatási összeg 90 százalékára, valamint 10 százalékára.)

A támogatás célja, hogy segítséget nyújtsanak a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapításában, és előmozdítsák a birtokstruktúra átalakítását. Célja, hogy az új gazdaságok alapításával javítsák a munkaerő korstruktúráját, növeljék a vidék népességmegtartó képességét és hozzájáruljanak a mezőgazdasági tevékenység hosszú távú fenntartásához. A támogatás a fiatal gazdálkodók számára tetszőleges célra fordítható, vissza nem térítendő támogatás, melynek mértéke a támogatási határozat kézhezvételét követő 4. évre vállalt üzemméret nagysága szerint alakul.

Az előző, 2009. évi benyújtási időszakban támogatott ügyfelek számára a támogatási összeg 90 százalékára vonatkozó kifizetési kérelmet 2010. szeptember 1. és október 29. között lehet benyújtani. Az eredetileg július 1-jei határidőt a problémás ügyintézés miatt hosszabbították meg.

A támogatási lehetőséget 2009-ben kiemelt figyelem övezte, ugyanakkor a kérelmek benyújtása és elbírálása nem volt problémamentes. A kiírásnál nem állt rendelkezésre az összes dokumentum, a pályázatot többször módosították a kihirdetési, kérelmezési és elbírálási folyamatban. A 2009. évre 6146 kérelem érkezett az MVH kirendeltségekre, mintegy 64 milliárd forint összegben. A végleges adatokat az idén május 7-én, majd május 19-én két lépésben összesítették. Végül a hivatal 906 fiatal gazdát hirdetett ki győztesnek, a kötelezettségvállalás teljes összege.9.756.753.600 forint volt.

Az idén forráshiány miatt elutasított pályázatoknak a hivatal kiküldte az elutasító határozatokat, melyek ellen nem lehetett fellebbezni. Ennek ellenére a gazdák kérték a hivataltól a több mint ötezer pályázat felülvizsgálatát, ezért döntött úgy az MVH, hogy felülvizsgálja a támogatási kérelmeket, és kezdeményezi a kifizetési kérelmek benyújtási határidejének módosítását. A felülvizsgálat után azok, akiket végül jogosultnak találtak a támogatásra, az október 29-i határidő után számíthatnak pénzre.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Elmaradó támogatás...
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.