Alkalmazott betegsége esetén a keresőképtelenség első 15 munkanapja a betegszabadság időszaka, melyre a munkáltató a bér 80%-át fizeti. Ezt ugyanúgy kell bérszámfejteni, mint a fizetést,...
Ajánlott oldalak
2010-07-09 11:15
RogÁ
Elkészült a hulladékkezelő Királyszentistvánon
Elkészült az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Projekt (Tiszta Európa Program) legnagyobb fejlesztése, a Királyszentistván külterületén épült modern hulladékkezelő központ. A projekt legnagyobb beruházása közel 14 hektáros területen épült meg 16 hónap alatt mintegy 8 milliárd forint összköltséggel. (A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja szerint 4,7 milliárd forint). Az uniós támogatással megvalósuló projekt keretében 158 Veszprém megyei településen lesz lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre és a biztonságosabb a hulladékkezelésre.

A létesítmény, amely egy válogatót, mechanikai kezelőcsarnokot, biológiai stabilizálót, valamint szigetelt depóniákat is tartalmaz, az Észak-balatoni térség 158 településének korszerű, környezetkímélő hulladékfeldolgozását, illetve tárolását oldja meg. A beruházás ötven százalékát az Európai Unió, negyven százalékát a magyar állam, tíz százalékát az Észak-Balatoni Hulladéktársulás biztosította.

A királyszentistváni hulladékkezelő ipartelep Európa egyik legmodernebb ilyen létesítménye. Évente 120 ezer tonna hulladék feldolgozását, illetve elhelyezését oldja meg. Az öt gyűjtőkörzetben (Veszprémben, Tapolcán, Ajkán, Balatonfüreden, illetve Pápán) felhalmozódott hulladékot tömörítés után zárt konténerekben ide szállítják, majd a válogatócsarnokban szétbontják. A könnyebb hulladékot aprítják, a nehezebb szerves anyagokat biológiai kezelőben 21 napon keresztül hatvan Celsius-fokos hőmérsékleten érlelik. Az így már gyakorlatilag komposztminőségű „szemét” kerül a szigetelt helyiségekbe. Egy külön klimatizált térben tizenkét cellában tizenkét ember válogatja ki az újrahasznosítható anyagokat. A folyamat végén csak a semmire sem használható hulladék marad a konténerekben.

 

Az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Projekt 300 ezer embert érint a térségben, és szinte a megye teljes egészét lefedi, kivéve Várpalotát és környékét, illetve néhány északi falut. A számadatoknál fontos megjegyezni, hogy Királyszentistvánra évente 120 ezer tonna hulladékot szállítanak majd, ezenkívül további 30 ezer tonna szelektíven gyűjtött hulladék érkezik közúton.

A hulladéklerakó építése előtt nagy vitákat kavart a beruházás a falu lakossága körében. Végül úgy engedélyezték a telepet a helyiek, hogy kikötötték: legalább olyan szintű és minőségű technológiát alkalmazzon, mint amilyen az osztrák Gráz város hulladéklerakója.

A létesítményben modern számítógépes rendszert használnak a méréseknél, a levegőszűrő és -cserélő technika pedig megakadályozza, hogy bármilyen kellemetlen szag- vagy zajhatás érje a környező településeken élőket - állítja a társulás elnöke. (A területen érezhető szag nem a hulladéklerakóból, hanem a Nitrokémia zagytározóiból, ülepítőtavaiból származik.)

A hulladékszállító autók egy zárt tározóban borítják le a szemetet, gyakorlatilag ott csak szemrevételezik azt, és ellenőrzik, hogy nincs-e benne például nagyobb betondarab. Ezt egy rakodógép teszi az aprítóba, ami legfeljebb húsz centiméteres darabokra vágja. Ezeket egy szalag szállítja a ballisztikus válogatóba, ami különböző (könnyű, közepes és nehéz) frakciókra bontja a hulladékot. Egy része megy azonnal a komposztálóba, ami viszont leesik, az a klimatizált, 12 állásos kézi válogatóba érkezik, ahol tovább válogatják.

 Komposzt: szerves hulladékból tápanyaggal teli "föld" lesz!

- Ez biztos, hogy nem az álmok állása, de a környéken élőknek munkát jelent, ami az egyik kitétel is volt a szomszédos településekkel kötött megállapodások során - hangsúlyozta Czaun János,a Veszprém alpolgármestere, aki a projekt megvalósulását figyelemmel követő önkormányzati társulás elnöke.

A szállítószalagok felett úgynevezett mágneses szeparátor van elhelyezve, ami a fémhulladékot szedi ki a szemétből. Ebből a rendszerből már csak tényleg a hasznosíthatatlan dolgok kerülnek ki a depóniába. (A beérkező hulladék negyven százaléka ilyen.) A kikerülő anyag biológiailag stabilizált, azaz nem kerül bele semmi olyasmi, ami a rágcsálóknak vagy a madaraknak táplálékot jelentene. A többit, műanyagot, fémet hasznosításra eladják, ezzel is csökkenthetőek a lakossági terhek.

A biológiai kezelőben 12 óriási, zárt kamra található, ezekbe pakolják a komposztálható anyagot. A kamrákban locsolással és levegőbefúvással felgyorsítják az érlelést. A levegő páratartalmát és a hőmérsékletet ezekben is számítógéppel figyelik, húsz nap után előkomposztált anyag kerül ki, amit a depónia területén néhány hétig tárolnak, majd lerostálják.

A lakossági szemetet közúton szállítják Királyszentistvánra, azonban ez az elnök szerint nem jelenti a teherforgalom növekedését. (Számítások szerint naponta 11 teherjárművel több halad majd át a környező településeken.) A környezetbarát megoldás a vasúti szállítás lenne, ennek megoldására már vannak tervek és számítások.

A depóniát 25 évre tervezték, valamint van egy tartalék terület, ami megfelelő szigetelés kialakítása után újabb 25 évre megfelelő. Minden attól függ, hogy mennyire tudják kiszűrni a hasznosítható anyagokat. A hulladékkezelő július elsejétől úgynevezett üzempróba alatt működik, vagyis ez idő alatt minimális hulladékot szállítanak csak Királyszentistvánra. Július végétől kezdődik a próbaüzem három hónapos időtartamra. A tényleges működés 2011. január elsején indul be. Abban az esetben, ha valamiért le kellene állni, a megyében három hulladéklerakót is igénybe tudnak venni.


Szűcs Ágnes

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Elkészült a hulladékkezelő Királyszentistvánon
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.