A jogszabály szerint a szakképzési hozzájárulást a dolgozó képzésére lehet felhasználni. Témáját, tárgyát tekintve olyan képzés jöhet szóba, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges, és a cég...
Ajánlott oldalak
2009-12-11 09:38
Majoros-Tóth Orsolya
Elképesztő mértékű dezinfláció Magyarországon?
„A magyarországi infláció gyorsulhatott valamelyest a múlt hónapban a bázishatások és az üzemanyagárak miatt, de jövőre mindenképpen folytatódik a meredek ütemű dezinfláció és a jegybanki kamatcsökkentés is.” – idézte a Gazdasági Rádió a londoni piaci elemzőket.

A BNP Paribas bankcsoport 5,0 százalékos éves drágulást jósol, főleg az olajárakat követő üzemanyagár-emelkedés miatt. A csoport szakértői viszont figyelmeztettek rá, hogy a keresleti nyomás továbbra is negatív, és várhatóan így marad a következő hónapokban is. A BNP Paribas ennek alapján 2010 júliusától a fogyasztóiár inflációjának meredek csökkenését várja, és arra számít, hogy tovább folytatódik a jegybanki kamatcsökkentés. A cég elemzőinek jóslata szerint a magyar jegybanki alapkamat 2010-ben 4,50 százalékig süllyed a jelenlegi 6,50 százalékról.


A Gazdasági Rádió arról is hírt adott, hogy a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni szakelemzői hasonló eredményeket várnak Magyarországtól 2010-ben. A ház a magyar éves inflációs ütem "elképesztő mértékű", zuhanásával számol. (2009 decembere és 2010 decembere között csaknem 400 bázispontot jósol.) A szervezet jelenleg érvényes előrejelzése szerint az idei negyedik negyedév végén az éves összevetésű infláció 5,2 százalék, 2010 negyedik negyedévének végén azonban már csak 1,3 százalék lesz. A BoA-ML a cég londoni felzárkózó piaci elemző részlege által vizsgált tizenegy gazdaság közül Magyarországon valószínűsíti a legmeredekebb dezinflációt a következő egy évben. E ház szerint is 4,50 százalékig süllyed jövőre az MNB alapkamata.

A Gazdasági Rádió tudósítása szerint a Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport is pozitívan áll a magyar teljesítményhez, bár figyelmeztettek arra, hogy a várható „politikai zajongások” és a költségvetés bizonytalansága korlátok közé szoríthatja a Magyar Nemzeti Bankot. Szerintük 2010 elejére 5,50 százalékig csökken az MNB-alapkamat, de mivel az éves infláció várhatóan a jegybank 3 százalékos célszintje alá lassul 2010 közepéig, a ház ennél nagyobb enyhítésre is lát módot.

A hazai vállalkozók a világméretű elemző cégek jóslataiból azt szűrhetik le, hogy az alapkamat várható csökkentése miatt a hitelkamatok is csökkenni fognak. Ez jó hír a vállalkozóknak, mert olcsóbban jutnak majd forráshoz. A feketeleves azonban a végére marad: a kereslet csökkenése miatt valószínűleg a cégek normál üzleti tevékenysége nehézségekbe fog ütközni.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Elképesztő mértékű dezinfláció Magyarországon?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.