A minőségirányítás külön szakma, rengeteg tanácsadó cég működik, amely a HACCP rendszer bevezetésével foglalkozik. A szakértői költség százezres nagyságrendű lehet, de ez nagyban függ a...
Ajánlott oldalak
2011-08-29 14:26
Kis Erika
Éljen a válság adta lehetőségekkel!
A válságot magyarázni már jól tudjuk, az viszont évek múlva derül csak ki, hogy jól kezeltük-e. Nagyon fontos, hogy rugalmasan kezeljük az adott piaci viszonyokat, hiszen minden válság egy lehetőség is a megújulásra, használja ki ezt az időt a vállalata megerősítésére és az eddig extenzív fejlődés helyett az intenzív fejlődésre.

Napjaink gazdasági recessziója mindenki életében érezhető változásokat hozott. Nincs ez másképp vállalati szinten sem, több helyen már konkrét létszám leépítések vannak, sok helyen komolyabb költségmegszorítások bevezetésére is sor került. A másik oldalról viszont a válság egy lehetőséget is jelenthet, amely ugyan erős kényszerként nehezedik a vállalatokra, hogy egy rugalmasabb és költséghatékonyabb működést alakítsanak ki. Nem mindegy, hogy az adott vállalat vezetése, hogyan kíván reagálni a válság kiváltotta problémákra, valódi megoldásokat, vagy tüneti kezelést keres. A valódi megoldás véleményem szerint a rendszerek átalakítása, amelyre, ha a vállalatok tudnak erőforrást fordítani, akkor még erősebben is kikerülhetnek a válságból.

 

Egyensúly

A válság a vállalatok életében egy egyensúlyvesztés. A jelenlegi gazdasági válság során, a piacokon és a vállalatoknál felborult a kereslet és a kínálat, az árbevétel és a költségek, a rendelkezésre álló erőforrások és az elvégzendő feladatok egyensúlya.  A kereslet és árbevétel csökkenés viszonylag rövid idő alatt a legtöbb vállalatnál likviditás problémákat okoz. A vezetésnek meg kell találnia, illetve meg kell teremtenie az új egyensúlyi pontot.

 

Rugalmasság

A jelenlegi helyzetben az egyes cégek cselekvési mozgástere nagy mértékben függ a likviditási helyzetüktől. Azok a vállalatok, akiknek magasabb a készpénzállománya és rugalmasabban tudnak reagálni a piaci igény változásaira, nagyfokú előnyt szerezhetnek versenytársaikkal szemben. Minden vállalatnál fontos a költségek racionalizálása, különösen felértékelődik az előrejelzés és a tervezés fontossága és a piacigényeket gyorsan és pontosan lekövető termelésprogramozás.

 

Létszámleépítés helyett készletcsökkentés

A gépek, beruházások amortizációja folyamatosan jelentkezik, és nehéz is jelenleg ezeket a költségeket csökkenteni. A költségcsökkentés terén ahol mozgástér van az a készletek és a bérköltség. Sajnos sokan gondolkodnak úgy, hogy ha kevesebb a munka, akkor kevesebb ember kell. A létszámleépítések sokszor gyorsabban hoznak költségcsökkentési eredményt és egyszerűbben kivitelezhetők, mint a folyamatok megváltoztatását igénylő készletcsökkentés, pedig a készletekben nagyobb megtakarítási lehetőség van.

Lean szemléletű folyamatfejlesztés

A vállalatoknál olyan képességeket kell kialakítani, amelyek biztosítják a környezeti változásokhoz való rugalmas alkalmazkodást, és a hatékonyság folyamatos fejlesztését. A lean menedzsment lényege, hogy az üzleti működés és annak fejlesztése középpontjába a „Hozzáadott értéket” állítsuk. Nézzük meg, mi az, ami értéket teremt, mi az, amiért hajlandóak fizetni az ügyfeleink? Minden egyéb tevékenység veszteség, tehát, ha olyan terméket vagy szolgáltatást állítunk elő, amire nincs igény, ha feleslegesen erőforrásokat, energiát használunk fel ennek érdekében nem hatékonyan működünk.

 

Fontos feladat tehát, hogy ne feledjük, mindennek van pozitív hatása, hiszen a válság elindíthat egy fejlődési szakaszt, egy megújulást a vállalat életében. Ahogy a keleti bölcsek mondják: „Nem legyőzni kell az akadályt, hanem túljutni rajta. A folyó nem áll le vitatkozni az útját álló sziklával, hanem átfolyik rajta, s derűsen rohan a tenger felé.”

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Éljen a válság adta lehetőségekkel!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.