Jelenleg elfogadás alatt van az a törvény, ami a TEÁOR kódok átsorolását legkésőbb a 2008-as adóévről készített adóbevallásban teszi kötelezővé. A törvény elfogadása esetén a tevékenységi körökben...
Ajánlott oldalak
2011-06-17 11:15
Kis Erika
Élelmiszercímkével az elhízás ellen
Megállapodtak a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanács soros magyar elnökségének tárgyalói és az Európai Unió döntéshozó szerve az élelmiszercímkézés reformjáról. Ezentúl minden csomagoláson szerepelni kell például a só- és zsírtartalomnak, a húsok esetében pedig a származási országnak.

Az Unió élelmiszer-biztonsági politikájának fő célja az emberi egészség és az élelmiszerekhez kapcsolódó fogyasztói érdekek legmagasabb szintű védelmének szavatolása. Az élelmiszercímkézés reformja az unióban egyre nagyobb problémát okozó túlsúlyosság elleni küzdelem része, melynek célja, hogy a vásárlók minél inkább megalapozott döntést hozhassanak.

 

A Parlament és a tagállamok érdekeit képviselő Tanács már több alkalommal is próbált megegyezni arról, hogy a jövőben milyen információt kelljen feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán. A témában most újabb megállapodások születtek.

A szigorítások alapján az alábbi változások lépnek életbe:

  • Minden élelmiszer csomagolásán fel kell tüntetni az energia-, só-, cukor-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalomra, valamint a telített zsírsav tartalomra vonatkozó adatokat.
  • A sertés-, marha-, bárány- és kecskehús, valamint a baromfihús esetében is kötelező lesz megjeleníteni az élelmiszercímkén a származási országot.
  • A tápanyagtartalomról tájékoztató adatokat ezentúl nem kell a csomagolás fő oldalán elhelyezni.
  • A szeszesitalok esetében egyáltalán nem kell feltüntetni az adatokat. Az alkopop italokra, vagyis az alacsony alkoholtartalmú, édesített szeszesitalokra sem vonatkozik a címkézési kötelezettség(et) (a tagállami kormányok eredetileg ki akarták terjeszteni, de végül azonban nem került a szabályozás hatálya alá ez a termékcsoport).
  • Nem lesz kötelező az irányadó napi bevételi érték (INBÉ) néven és ajánlott napi bevitel (RDA) néven is ismert tájékoztatás a só-, zsír-, cukor- és energiatartalomról. A százalékos bontású kimutatás feltüntetése több uniós törvényhozó szándékának megfelelően önkéntes lesz, a tagállamok azonban az uniós szabályoknál szigorúbb rendelkezésket is bevezethetnek.

Az új címkézési rendszer azt követően léphet életbe, hogy a megállapodást hivatalosan elfogadják az adott ország kormányai valamint az Európai Parlament. Mindezeket megelőzően az Európai Bizottságnak tisztáznia kell, hogy miként jelöljék az olyan állatok húsát, amelyek nem ugyanabban az országban születtek, ahol felnőttek, vagy ahol levágták őket. A Parlament támogatná azt a javaslatot, hogy amennyiben egy állatot különböző helyen nevelnek majd dolgoznak fel, akkor mindkét ország nevét feltüntessék a csomagoláson, a tagállamok képviselőit tömörítő Tanács azonban ellenzi ezt. A brüsszeli bizottságnak 2013-ig arról is határoznia kell, hogy a származási hely megjelölésének kötelezettsége kiterjedjen-e a feldolgozott húsipari termékekre, 2014-ig pedig azt kell eldönteni, hogy a szabályozás vonatkozzon-e a tejtermékekre.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Élelmiszercímkével az elhízás ellen
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.