Az adójóváírás az adóalap-kiegészítéssel növelt bérjövedelem 17 százaléka, legfeljebb havi 15.100 Ft. A jogosultsági határ évi 3.188.000 Ft, e fölött az adójóváírás csökkentett mértékben vehető...
Ajánlott oldalak
2011-02-24 10:08
BDB
Elektronikus aláírás: biztonságos?
Egyre több helyen, egyre több formában kérnek a vállalkozásoktól elektronikus aláírást, azonban az a tapasztalat, hogy ez sok esetben bizalmatlanságot szül. Az Európai Bizottság a napokban létrehozott nyilvános konzultációja kapcsán cikkünk bővebben is utánajárt a kérdésnek.

Elektronikus aláírást, elektronikus hitelesítést a legtöbb esetben az e-adóbevallások során kérnek, de egyre gyakoribb, hogy számlakibocsátás, illetve számlabefogadás, szerződések, megrendelések, visszaigazolások alkalmával is szükségessé válhat alkalmazása.

Az elektronikus aláírás, hitelesítés tulajdonságait tekintve nincs ok a bizalmatlanságra, hiszen

  • csak egyetlen személy tudja létrehozni, így nem hamisítható és letagadhatatlan
  • könnyen ellenőrizhető, és oly módon kapcsolódik a dokumentumhoz, hogy az az aláírást követően már észrevétlenül nem módosítható, úgynevezett integritásvédelemmel ellátott

Az elektronikusan aláírt dokumentum bizonyos feltételek mellett ugyanolyan bizonyító erővel rendelkezik, mint a hagyományosan, papíron aláírt irat, azonban ezzel ellentétben az e-aláírásnak különböző biztonsági fokozatait is meghatározzák. Ennek törvényi szabályozása az alábbi három esetet különbözteti meg:

  • Egyszerű: egyszerű elektronikus aláírásnak számít például egy e-mail aláírása, kisebb biztonsági faktorral rendelkezik.
  • Fokozott biztonságú aláírás: feltétele, hogy az aláíró azonosítására alkalmasnak kell lennie és kizárólag az ő személyéhez legyen köthető. Az aláírás olyan eszközzel hozható csak létre, melynek kizárólagos birtokosa maga az aláíró. Az aláírásnak olyan módon kell kapcsolódnia a dokumentumhoz, hogy azon az aláírást követően mindennemű módosítás érzékelhető legyen.
  • Minősített elektronikus aláírás: a fentieken túl fontos követelménye, hogy megfelelő technológiával (aláírás-létrehozó eszközzel) állítsák elő és hitelesítésére egy hitelesítésszolgáló tanúsítványt bocsássanak ki, mely igazolja az aláíró személyazonosságát.

Mivel az EU egységes digitális piac kialakítására törekszik, így az elektronikus aláírás, az elektronikus személyazonosítás és az elektronikus hitelesítés unión belül betöltött szerepéről nyílt konzultációt kezdeményezett az Európai Bizottság. A testület főleg arra kíváncsi, hogy mik ezzel kapcsolatban a vállalkozások és magánszemélyek elvárásai, melynek során figyelembe veszik ennek általános hasznosságát, a felhasználók és az üzleti szféra konkrét szükségleteit, továbbá a társadalmi-gazdasági előnyöket és alkalmazási területeket.

A Bruxinfó lap információi szerint a konzultáció során beérkezett válaszokat a Bizottság az elektronikus aláírásról szóló irányelv felülvizsgálata során, és az e-személyazonosítás és e-hitelesítés kölcsönös elismerésére irányuló kezdeményezés előkészítésekor fogja értékelni. Az érdekeltek április 15-ig oszthatják meg véleményüket, álláspontjukat.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Elektronikus aláírás: biztonságos?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.