Valamely önálló tevékenység végzése céljából - ha azt nem egyéni vállalkozóként szeretnénk végezni - adószámot lehet kérni a lakhely szerint illetékes adóhivatalnál. Az adószám igénylése...
Ajánlott oldalak
2010-07-19 11:33
BDB
Elég volt! Indul a felszámolás!
A magyarországi cégek fizetésképtelenségi mutatója az év első hat hónapjában drasztikusan, mintegy 26 százalékkal nőtt 2009 hasonló időszakához képest. A Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító társaság szerint ennek oka, hogy a hitelezők egyre türelmetlenebbek és jóval előbb indítanak felszámolási eljárást. A legrosszabb a helyzet a kereskedelemben és az építőiparban, de a többi ágazat mutatói is romlottak.

A tavalyi év és a válság időszaka nem múlt el nyomtalanul a cégek életében. 2010-re számos kifizetetlen követelés húzódott át, és a kimutatások szerint az idei év valószínűleg újabb mélypontot hoz. Míg 2009 első félévében 21,8 százalékos, addig az idei év hasonló időszakában 26 százalékos növekedés volt tapasztalható a fizetésképtelenné vált cégek esetében.

Mi a helyzet?

A meggyengült és eladósodott vállalkozások száma nő, a hitelezők egyre türelmetlenebbek, ezzel együtt jóval hamarabb kezdeményeznek felszámolási eljárást. Az építőiparban, kis- és nagykereskedelemben van a legtöbb példa erre, viszont a többi ágazatban is találhatunk példát bőven. Ugyan nagy valószínűséggel további romlás nem várható, a vállalkozásokat mégis fokozott óvatosságra intik. Akik időben tájékozódtak partnereik helyzetéről, nyertesként is befuthatnak a stabilizáció folyamatának végén.

„Egyelőre nem látjuk annak jelét, hogy „trendforduló” lenne. Bíztunk benne, hogy az idei első félévben megtörténik, de a legújabb számok azt mutatják, hogy még nem jött el az ideje. Még több céget érint a nemfizetési kör, mint azt korábban gondolni lehetett” – mondta Bagyura András, a cég kereskedelmi vezetője.

Több cég menekülőutat keresve az adósságból és a felszámolás alól végelszámolási eljárást kezdeményezett, melyet akkor indíthatnak meg a vállalkozások, ha tevékenységüket be szeretnék fejezni, de rendelkeznek akkora vagyonnal, hogy kifizessék a hitelezőiket. Ez azonban csak részben igaz a vállalkozásokra, hiszen az is előfordult, hogy ezzel az eljárással csak időt próbáltak nyerni, illetve a hitelezőket megnyugtatni.

Megoldások?

Nagyon fontos, hogy ha a vállalkozás azt érzékeli, hogy partnere bajban van, mielőbb megtegye a szükséges lépéseket. Lehetőleg ne várják meg azt a cégek, hogy az adós maga számoljon be kialakult helyzetéről, hiszen ez valószínűleg nem, vagy csak késve fog megtörténni. Olyan objektív információs forrásokat ajánlott keresni, ahonnan a vevő külön beavatása nélkül is megtudhatjuk a valós tényállást.

A másik oldalról viszont mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a szorongató helyzet elkerülje a vállalkozást és veszélyeztesse a működést. Fontos a saját pénzügyi helyzet és működési elvek áttekintése, racionalizálása.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Elég volt! Indul a felszámolás!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.