Az adójóváírás az adóalap-kiegészítéssel növelt bérjövedelem 17 százaléka, legfeljebb havi 15.100 Ft. A jogosultsági határ évi 3.188.000 Ft, e fölött az adójóváírás csökkentett mértékben vehető...
Ajánlott oldalak
2010-01-28 14:06
Majoros-Tóth Orsolya
Egyszerűsödött a környezetvédelmi termékdíj szabályozása
Az Agrárkamara kezdeményezése sikerrel járt: megváltozott a környezetvédelmi termékdíjról szóló 1995. évi LVI. törvény végrehajtásra vonatkozó része, az agrártermelők vonatkozásában. Átalány alkalmazását lehetővé tevő módosítás lépett életbe.

A Magyar Agrárkamara azért kérelmezte a hatóságoknál a kérdéses jogszabály módosítását, mert az eddigi, havonta elvégzendő számadás bonyolult és nehézkes volt. Az agrártermelők ezután egyszerűsített eljárásban tudnak majd eleget tenni a környezetvédelmi termékdíj kötelezettségüknek. (A mezőgazdaságot érintően a környezetvédelmi termékdíj törvény a „Termékdíj-átalány alcímmel és új, 5/F. §-al egészült ki. )


A környezetvédelmi termékdíj átalány alá eső kötelezettséget a mezőgazdasági termelők az éves árbevételük alapján fizetik be. 10 millió forint éves bevétel alatt a termékdíj-átalány évi 2000 Ft. Ha az éves árbevétel 10 és 50 millió Ft között mozog, a termékdíj-átalány évi 7000 Ft. 50 millió forint éves bevétel felett nincs lehetőség átalánydíj fizetésére. Ha termelő tárgy évben válik kötelezetté, az éves termékdíj összege 5000 Ft. Az átalányfizetés nem választható lehetőség, hanem kötelező érvényű befizetési módszer, az árbevétel függvényében.


Az Agrárkamara arról tájékoztatta a termelőket, hogy azok a mezőgazdasági termelők, akiknek 2009. évi árbevétele nem haladja meg az 50 millió forintot és korábban termékdíj kötelezettségük nem volt, 2010. április 20-ig a VPOP-hoz be kell, hogy jelentkezzenek, a vám azonosítószámot (VPID számot) meg kell, hogy kérjék, és a bejelentéssel egyidejűleg meg kell, hogy jelöljék az átalánykötelezettséget. A termékdíj köteles termékről szóló számlát pedig, az adózás rendjéről szóló szabályok szerint 5 évig meg kell őrizni.


Az átalányfizetési kötelezettsége a termelőnek legkorábban, 2011. évben keletkezik, a 2010. gazdálkodási év árbevételi adatai alapján. A befizetést 2011. március 31-ig kell majd teljesíteni a vámhatóság által közzétett számlaszámra.


Kitöltési útmutató a KT10-BEJKE környezetvédelmi termékdíj bejelentés/kérelem formanyomtatvány csomaghoz: www.vam.gov.hu/ado/

KTMr. Hatályos szövege, mellékletei: http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500010.KTM

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Egyszerűsödött a környezetvédelmi termékdíj szabályozása
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.