A működési engedély, telepengedély ügyében a helyi polgármesteri hivatal - általában igazgatási - irodája ad pontos felvilágosítást. A működési engedély kérelmezése 10.000 Ft-ba kerül. A kérelem...
Ajánlott oldalak
2010-06-29 09:33
Szűcs Ágnes
Egyszerűsített foglalkoztatás: az eddigi eredmények
Friss statisztikai adatok kerültek napvilágra az idén április elseje óta működő egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény eddigi eredményeiről. A törvénymódosítást sokan vitatták, és bonyolultnak, nehezen betarthatónak nevezték. Íme az eddigi számadatok:

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény értelmében 2010. április elsejével megszűntek az alkalmi munkavállalói könyvek és a közteherjegyek. Ezek helyett egyszerűsített munkaszerződést kell kötni, illetve a munkáltatónak elektronikusan kell bejelenteni a foglalkoztatást az APEH-nek, a munkavégzés megkezdése előtt. Áprilisban és májusban összesen 505.621 egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyt jelentettek be a munkáltatók az adóhatóságnál - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

Jelenleg egyszerűsített foglalkoztatásnak minősül a háztartási munka, a mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunka, valamint a kiemelten közhasznú szervezetnél végzett munka és az alkalmi munka. A növénytermesztési idénymunkára speciális szabályok vonatkoznak. Az APEH közlése szerint a legtöbb, összesen 417.937 bejelentés április-májusban, alkalmi munkára vonatkozóan érkezett. Mezőgazdasági idénymunkáról 15.877 bejelentést kaptak, növénytermesztési idénymunkáról pedig 10.326-ot.

Idegenforgalmi idénymunkát 6.393 alkalommal regisztráltak, kiemelkedően közhasznú szervezetnél végzett munkát pedig 761 alkalommal. A szabályok szerint akkor kell egyszerűsített munkaszerződést kötni, ha a foglalkoztatás egybefüggő időtartama eléri az öt napot. Öt napot nem meghaladó foglalkoztatás esetén elegendő a szóbeli megállapodás és az elektronikus bejelentés, illetve a jelenléti ív vezetése. Az APEH adatai szerint április-májusban 499.987 öt naposnál rövidebb, illetve 2.169 ennél hosszabb munkaviszonyt jelentettek be.

A kormány júniusban új törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek az egyszerűsített foglalkoztatásról. A javaslat benyújtói szerint az új törvény életszerűbb, alkalmazhatóbb szabályokat fogalmaz meg az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatban. A benyújtott előterjesztés szerint az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait a mezőgazdasági, valamint a turisztikai idénymunkára, továbbá az alkalmi munkára lehet alkalmazni.

Az új törvény augusztus elsején lépne hatályba. A törvényjavaslat nem foglalkozik a jelenleg egyszerűsített foglalkoztatási formának minősülő háztartásnál végzett alkalmi munkavállalás lehetőségével, mivel azt külön szabályozza majd a kormány.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Egyszerűsített foglalkoztatás: az eddigi eredmények
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.