A kormány minden évre jóváhagyja az aktuálisan érvényes minimálbér összegét. A minimálbér a kötelezően fizetett legkisebb munkabér. A teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók havi bruttó bére...
Ajánlott oldalak
Majoros-Tóth Orsolya
Egyszerűen tudtam, hogy működni fog!
Erős intuícióra és a személyes érdeklődésre épített vállalkozást a hódmezővásárhelyi Bánfi Imréné Barna Mária, amikor 2004-ben megnyitotta Alakformáló és Egészségmegőrző Szalonját. Az évek alatt bebizonyosodott, hogy megérzése helyes volt: a kis vállalkozás sok munkát és odafigyelést igényel, de stabil befektetésnek bizonyul.


Erős intuícióra és a személyes érdeklődésre épített vállalkozást a hódmezővásárhelyi Bánfi Imréné Barna Mária, amikor 2004-ben megnyitotta Alakformáló és Egészségmegőrző Szalonját. Az évek alatt bebizonyosodott, hogy megérzése helyes volt: a vállalkozás sok munkát és odafigyelést igényel, de stabil befektetésnek bizonyul.


- Hogyan indult a vállalkozás?

- Több oka volt annak, hogy belevágtam a saját vállalkozásba. Bár biztosnak tűnő állásom volt, felismertem, hogy egy alkalmazotti státusz nagyon ingatag és szükség van rá, hogy több lábon álljak. Először a továbbképzés felé fordultam, és letettem két plusz diplomát, de rájöttem, hogy ez sem elegendő ahhoz, hogy az állásomban száz százalékos biztonsággal megmaradhassak, sőt előre jussak. Ez áll tehát a döntés hátterében. A profilt személyes indíttatásból találtam meg, ugyanis mindig a súlyommal küzdöttem, ugyanakkor olyan munkakörben dolgoztam, ahol fontos volt a jó megjelenés. 30 éve íróasztal mögött ülök, tehát mozgásszegény az életmódom. Időm nincs sportolni és nem is igazán szeretek, viszont a fogyókúra önmagában nem elegendő a túlsúly ledolgozásához. Megismertem egy alakformáló gépet, a Hypoxit és rögtön tudtam, hogy ez kell nekem! Csakhogy az ára csillagászati volt, ezért magáncélra pazarlás lett volna megvenni. Gondoltam, összekötöm a kellemest a hasznossal, és 2004-ben megnyitottam vállalkozásomat Mari Hypoxi néven, akkor még csak egy géppel. A mai Alakformáló és Egészségmegőrző Szalonom ebből nőtte ki magát. Kezdetben egyetlen embert tudtam alkalmazni, de azóta a létszám négyre bővült, plusz egy külsős munkatárs is segíti munkánkat – egy kozmetikus – aki egyéni vállalkozóként praktizál.


- Végzett piackutatást, mielőtt megnyitotta a szalont?

- Nem. Csak annyira néztem utána az ügynek, hogy tudtam, közel s távol nincs másik hasonló profilú cég, valamint arra az elvre alapoztam, hogy még a szépségkirálynők sem elégedettek az alakjukkal, tehát mindig lesz potenciális ügyfelem. Az is nagy lökést adott az induláskor, hogy a berendezést gyártó vállalat legújabb modelljét hozhattam be az országba, és egész Magyarországon nálam lehetett használni legelőször ezt a típust.


- Kockázatos lépés volt...

- Utólag már vakmerőségnek gondolom, hogy belevágtam egy ilyen komoly beruházásba alaposabb átgondolás nélkül. Sokan mondták nekem, hogy egy ilyen kicsi városban merész dolog volt bevállalni ezt a speciális alakformáló gépet, de annyira erős volt a belső késztetés, hogy nem érdekeltek a nehézségek. Nagy szerencsém volt, hogy az induló hónapokban mégis megtaláltam a piacomat, azóta pedig nem csak a szerencse, hanem az óvatos, de  folyamatos és jól átgondolt fejlődés a kulcsa a vállalkozásom sikerének. A település mérete is csak annyiban korlátoz, hogy a beruházás kicsit lassabban térült meg, nem olyan gyorsan, mintha egy nagyvárosban nyitottam volna a szalont. Bár az indulással nagy kockázatot vállaltam, de azóta inkább a lassú fejlődés híve vagyok.


- Tervez beruházásokat a közeljövőben?

- Persze, mindig vannak terveim. Most is két új gép beszerzését fontolgatom. Oda szoktam figyelni a vendégeim igényeire, és ezek alapján választom ki a beruházásaimat, tehát mondhatjuk, hogy azóta már végzek piackutatást. Magát a szalont is bővíteni szeretném: a kezdetek óta be akarom építeni a tetőteret, de az elmúlt évek gazdasági hullámvölgye lassította a vállalkozás fejlődését.


- Vannak olyan beruházások, amik nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket?

- Igen, hogyne. De inkább az a jellemző, hogy idényjellegűen az egyik szolgáltatás felerősödik, míg egy másik háttérbe szorul. Olyan ez, mint a mezőgazdaságban: vannak munkásabb hónapok és uborkaszezon egyaránt. Azt figyeltem meg például, hogy novembertől februárig a kényeztető kezelések, a masszázs, a szauna a nyerő, míg tavasztól ezek jelentősége csökken, és átveszi a stafétát az alakformálás, a méregtelenítés. Nálunk érezhetően holtszezon a szeptember: ilyenkor az anyukákat az iskoláztatás foglalja le, nem a megszépülés. Olyan is előfordul, hogy egy újonnan beszerzett gépet azért nem tudunk kihasználni teljesen, mert nehéz hozzá szakképzett munkaerőt találni. Nálunk ilyen az egyik wellness pedikűrgéppel történt: a tyúkszemet és bőrkeményedéseket is gyógyító komplex, drága szerkezet a sarokban áll kihasználatlanul, mert nincs szakemberünk, aki vállalni tudná a kezelések lefolytatását. Szerencsére most már napokon belül lesz egy vizsgázott munkatársam, akinek köszönhetően jobban beindul ez az üzletág is.

- Mit tanácsolna a vállalkozásindítást most fontolgató embereknek?

- Azt, hogy ne elemezzék agyon a terveiket. Persze fontos, hogy átgondoljuk a jövőt és a lehetőségeket, de ha túl sokat lamentálunk és aggodalmaskodunk, sosem jutunk el a cselekvésig.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Egyszerűen tudtam, hogy működni fog!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.