Jövedéki adó hatálya alá tartozó termékek a következők az ásványolaj, alkoholtermék, sör, bor, pezsgő, köztes alkoholtermék, dohánygyártmány. Az adót a termékek importálásának időpontjában vagy...
Ajánlott oldalak
2010-08-17 08:13
BDB
Egyhelyben toporog a mezőgazdaság
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján az agrártermékek termelői ára szinte alig változott. A növényi termékek árszínvonala stagnálást mutat, az agrártermékeké alig észrevehető mértékben, az élő állatok és állati termékeké 1,5 százalékkal csökkent. Mindent összevetve 2010 első félévében az agrárium termelőiár-szintje gyakorlatilag nem változott számottevően.

Az agrártermékek termelőiár-szintje január-június időszakban szinte nem mutatott változást. Bár a növényi termékek kereslete 2 százalékkal növekedett, ugyanakkor az állati termékek esetében 2,6 százalékos visszaesés volt tapasztalható. A mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 2010 első félévében változatlan maradt az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Csak a június hónapot kiragadva, a közreadott statisztikai adatokból kiderül, hogy a gabonafélék termelői ára 11,9 százalékkal csökkent, az ipari növények ára 9,9 százalékkal, ezen belül az olajnövények ára 13,5 százalékkal nőtt a tavalyi év júniusához képest.


A zöldségfélék termelői ára számottevően nőtt 2009 első félévéhez viszonyítva, egyetlen kivétel a zöldborsó, melynek ára 6,9 százalékkal csökkent. A burgonya közel 33 százalékos, az egyéb zöldségfélék összességében 21 százalékos árnövekedést mutatnak. A legjelentősebb mértékben a vöröshagyma termelői ára emelkedett, közel 70 százalékkal, de a fejes káposzta 55,7 százalékos árnövekményével is dobogós helyen szerepel. A sárgarépa ára mindössze 1,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A gyümölcsök termelői ára júniusban 26,5 százalékkal, a vágóállatoké 6,4 százalékkal nőtt.

Minden adatot és rendelkezésre álló információt összevetve az agrárolló mutató (mezőgazdasági termelőiár-index és a mezőgazdasági ráfordítások árindexének hányadosa) 2009 első félévéhez viszonyítva a mezőgazdasági ráfordítási árak kisebb mérséklődéséről ad tanúbizonyságot, a termelői áraknál pedig enyhébb emelkedést figyelhetünk meg.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Egyhelyben toporog a mezőgazdaság
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.