A megváltozott munkaképességűek segítésére az Állami Foglalkoztatási Szolgálat Rehabilitációs Információs Központok hálózatát működteti. Bővebben.... A mozgássérültek álláskereső fóruma: MOTIVÁCIÓ...
Ajánlott oldalak
2010-09-10 09:45
BDB
Egyet előre, egyet hátra – toporog a munkaerőpiac
Immár hagyományként jelenik meg negyedévente az a munkaerő-piaci felmérés, melynek eredményei fényt deríthetnek az elkövetkezendő három hónap lehetőségeire. Mind a munkavállalók, mind a munkáltatók szemszögéből hasznos információkat tartalmazó kutatás jelenleg szerény eredményeket hozott. A munkaerőpiac kisebb-nagyobb fellángolások után csak parázslik. Messze még a stabilitás?

A Manpower munkaerő-piaci előrejelezéséből kiderül, hogy bár a munkaadók várakozásai valamivel jobbak mint egy évvel ezelőtt, a magyar dolgozók és álláskeresők kilátásai romolhatnak 2010. negyedik negyedévében. A felmérés arra is rámutat, hogy ugyanannyi vállalkozás tervez leépítéseket, mint ahányan munkaerő-felvételt, mindemellett 100 cégből 70 valószínűleg szinten tartja a munkáltatók létszámát. Az eredményeket összesítve 2010 harmadik negyedévéhez képest stagnálás állapítható meg a munkaerő-piacon.

Október-december időszakra az ipari vállalkozások remélnek a legtöbbet. Csak e szektort vizsgálva a munkaerő-piaci mutató 11 százalékos növekedést irányoz elő. A mezőgazdasági, vadászati, erdészeti és halászati, valamint a kereskedelmi szektoron kívül a megkérdezettek szinte kivétel nélkül erősödő foglalkoztatási szándékról számoltak be.

 

A Magyarországon végzett munkaerő-piaci felmérés történetében az előző negyedév során esett meg először, hogy a mutató pozitív értéket jelzett. Bár a negyedik negyedév kilátásai romlottak, a mérleg még mindig nem billent át negatív tartományba.

„Számottevően nőtt azoknak a munkáltatóknak a száma, akik munkaerő-felvételen gondolkodnak, az előző negyedévi 7 százalékról 13 százalékra. Ugyanakkor jelentősen nőtt azoknak a száma is, akik elbocsátást terveznek, az előző negyedévi 4-ről ugyancsak 13 százalékra. Utóbbi adat vélhetően szezonális hatásokkal is magyarázható. A legjobb eséllyel a munkát keresők az ipari termelés területén indulhatnak” – árulta el Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője az fn.hu-nak.

A hazai nyolc régióból háromban jelentősen erősödött a munkaadók foglalkoztatási hajlandósága. A tavalyi évhez viszonyítva az álláskeresők lehetőségei is javultak, kivéve a dél-dunántúli régiót, ahol éves összehasonlításban az adatok 16 százalékpontnyi visszaesésről tanúskodnak.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Egyet előre, egyet hátra – toporog a munkaerőpiac
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.