EVA törvény szerinti adózást válaszhat egyéni vállalkozó, és bt, kft egyaránt. Újonnan induló vállalkozás azonban nem választhatja. Minimum két lezárt pénzügyi év után választható. További...
Ajánlott oldalak
2011-01-03 12:36
BDB
Egyéni vállalkozók adókötelezettségei – ha az eset speciális…
Adókötelezettség, adóbevallás: minden vállalkozót érintő feladat, melyet függetlenül attól, hogy milyen tevékenységet és milyen formában űz az érintett, kötelező megfizetni, elkészíteni, bevallani. Mentség alóla? Csak nagyon speciális esetben…

A 2010-es évben új lehetőségként merült fel az egyéni vállalkozók esetében a tevékenység szüneteltetése, ám mielőtt bárki a sarokba dobná a súlyos nyomtatványokat és szabadságra küldené a könyvelőt, az adóhatóság figyelmezteti: szja bevallását akkor is be kell nyújtania 2011. február 25-ig, ha az érintett vállalkozást szüneteltetik, hiszen még ezen időszak alatt is keletkezhetnek adókötelezettségek. Hogy a fő szabály alól van-e kivétel? Csakis abban az esetben, ha az érintett a teljes 2010-es adóévben beszüntette a tevékenységét és egyáltalán nem keletkezett bevétele.

 

A 2009. évi CXV. törvény értelmében az egyéni vállalkozói tevékenység legalább egy, legfeljebb öt évig szüneteltethető, ez azonban nem jelent mentességet a különböző adókötelezettségek és bevallások teljesítése alól. A határidőket a megváltozott tényállás nem módosítja, így akik a vállalkozás szüneteltetése mellett döntenek, akkor is az adóévet követő év február 25-ig kell elkészíteniük szja bevallásukat. A határidőt mindenképp be kell tartani, illetve a kötelezettséget teljesíteni, hiszen a szüneteltetés alatt egyéb adókötelezettségek is keletkezhetnek.

A februári dátumtól eltérni csak akkor lehetséges, ha a szüneteltetés ideje alatt az érintett úgy dönt, végleg felhagy a tevékenységével és megszünteti vállalkozását, ilyenkor ugyanis soron kívüli bevallást kell készítenie.

A főszabály alól kivételt képez az a vállalkozás, mely az előző adóév minden egyes napján szüneteltette tevékenységét és bevétele egyáltalán nem keletkezett, ilyenkor az egyéni vállalkozói jogállásra tekintettel nem kell bevallást készítenie.

Fontos tudni, hogy a tevékenység csakis abban az esetben szüneteltethető, ha a vállalkozás aktív állományú alkalmazottat nem foglalkoztat, azonban a passzív állományban lévő alkalmazottaival kapcsolatban keletkező adókötelezettségeit teljesítenie kell.

Az szja-törvény 57. § (2) bekezdésében az alábbi adófizetési kötelezettségeket írja elő:

  • foglalkoztatási kedvezménnyel
  • kisvállalkozói kedvezménnyel és adókedvezményével
  • nyilvántartott adókülönbözettel és
  • fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeggel kapcsolatban keletkezett adófizetői kötelezettség.
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Egyéni vállalkozók adókötelezettségei – ha az eset speciális…
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.