Az ápoló az ápolási díj folyósításának időtartama alatt munkát vállalhat a következők szerint: 1. nem otthon végzett munka esetében max. napi 4 óra, 2. otthon végzett munka esetében az időtartam...
Ajánlott oldalak
2011-04-15 11:27
Kis Erika
Egy lépéssel közelebb a KKV tehercsökkentő csomaghoz
Befejeződött az uniós iparpolitikai miniszterek tanácskozása szerdán a Versenyképességi Tanács informális ülésén, ahol a kis- és középvállalkozások számára elérhető nem banki finanszírozás lehetőségét járták körbe. Nézzük a részleteket, mire jutottak a szakemberek!

Ahogy a korábbi cikkünkben megírtuk csaknem ötszázmilliárd forinttal csökkennek idén a hazai vállalkozások adminisztrációs terhei, amely által jelentős mértékben javulhat a nemzetközi versenyképességük. Erre szolgált az EU szakminiszterek e heti tanácskozása Gödöllőn.

A vállalkozások és az innováció kapcsolata volt az egyik legfontosabb kérdéskör. Az iparpolitikai miniszterek megvitatták a „Légy innovatív - lépj a nemzetközi piacokra” című vitaanyagot. Az innováció témáját ezúttal is a kis- és középvállalkozásokra fókuszálva tárgyalták meg. A kutatás-fejlesztésért felelős miniszterek egyetértettek abban, hogy a lassan elinduló gazdasági megújulásnak egyik legfontosabb motorja a kutatás és a fejlesztés. Minden olyan program, amelyet a nemzetállamok hoznak ezen a téren az európai versenyképességre is kihat. Az EU kutatás-fejlesztésért felelős miniszterei az Európai Unió 2007-2013. évi VII. kutatási keretprogramjának tapasztalatairól is konzultáltak, valamint tárgyaltak a 2014. utáni politikáról.

Az EU ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős biztosának, Antonio Tajaninak javaslatára, kinevezték a kkv-nagykövet fogalmát az Európai Bizottság a kisvállalkozások problémáinak kezelésére. Ezzel kapcsolatban várják a tagországoktól a nagyköveteik megjelölését. A tervek szerint az európai uniós kkv-nagykövetek első megbeszélését az idén május 24-25-én tartják Budapesten az Európai Vállalkozói Díj kiosztásához kapcsolódva.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár elmondása szerint a Versenyképességi Tanács informális ülésén lefolytatott vitából kiderült, hogy a banki finanszírozási forrásokon kívül a vállalkozások számára szóba jöhet a kockázati tőke bevonása, a kkv-k tulajdonszerzéssel történő tőkemegerősítése, valamint a kereskedelem előtti közbeszerzési részvétel biztosítása. Ezek alapján a kis- és középvállalkozásokat banki forrásokon kívül egyéb pénzügyi eszközökkel kellene támogatni. Az államtitkár szerint ezen pénzügyi eszközök bevezetése nagyobb prioritást érdemel a KKV-k számára versenyképességük növelése érdekében, mint az európai belső piac erősítése, az adminisztrációs terhek mérséklése és az innováció növelése. A Versenyképességi Tanácsot elnöklő államtitkár elmondta, hogy a tagországokban számtalan módszert alkalmaznak a kkv-k finanszírozására. Példaként említette, hogy Magyarországon a Széchenyi Kártya Program jól bevált módszer erre.

További előrelépést a kis- és középvállalatok problémáinak kezelésére versenyképességük növelésének érdekében a májusi KKV-konferencián várhatunk, amelyről bővebb információt ITT talál.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Egy lépéssel közelebb a KKV tehercsökkentő csomaghoz
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.