A START-kártyával rendelkező munkavállaló esetében a munkaadónak csökkentett járulékfizetési kötelezettsége van, mert annak egy részét átvállalja az állam. Típusai: START Kártya - kiváltására...
Ajánlott oldalak
2010-10-04 11:20
BDB
Egy csapatban az APEH-hel
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) várhatóan január 1-től a Vám- és Pénzügyőrséggel együtt fogja tevékenységét folytatni. A két szervezet összevonásával a költségvetési bevételek nyilvántartása, beszedése és ellenőrzése egy kézbe kerül, mely az állam számára költségcsökkentést, az adózók számára pedig egyszerűbb ügyintézést tesz lehetővé.

A jövőbeni változások első lépcsőjeként október 1-től az adóhivatal háromszintűvé vált. Ennek szükségességét indokolta, hogy a vámszervezet jelenleg is ezen elv alapján működik, így az integráció leegyszerűsödik. Ezentúl a központi adóhivatal alá tartozik majd a hét régiós-, illetve a kiemelt ügyek igazgatósága, egy szinttel lejjebb a megyei igazgatóságok állnak, melyek a rendszeren belül újnak számítanak. Így a vámhivatal szervezeti működéséhez való igazításon túl a kormányzat azon szándéka is megvalósul, hogy az adóügyeket megyei szintre vigye.

 

Varga Árpád, az adóhivatal elnökhelyettese Szegeden, a 48. Közgazdász Vándorgyűlésen elárulta a résztvevőknek, hogy az egyesítés hosszabb, akár évekig tartó folyamat is lehet, így januártól egyelőre változás csak abban lesz tapasztalható, hogy az összevonást követően egyetlen központi igazgatóság alakul ki, egy közös vezetővel - aki egyben vámos főparancsnok is -, illetve új, egységes folyószámla jön létre.

A legfontosabb feladatok közé az informatikai rendszerek minél gyorsabb és minél magasabb fokú integrációja tartozik. A háromszintűvé válás miatt jelenleg 15 ezer dolgozó jogosultságát kell átállítani, ami várhatóan 2-3 munkanapot vesz igénybe – válaszolta a Napi Gazdaságnak Varga Árpád az átállási nehézségeket és az esetleges fennakadásokat firtató kérdésre. Hozzátette azt is, hogy január 1-től akkor kezdődne érdemi fennakadások nélkül az év, ha egyúttal rögtön a régiós és megyei szinteket is megpróbálnák összeolvasztani.

 

Az integrációval ugyan létrejön egy 22-23 ezres létszámmal működő óriás szervezet, de ez komoly nehézségeket is előrevetít: egyrészről egy fegyveres és egy civil szervezet szemléletbeli különbségeinek az áthidalása nagy feladatnak ígérkezik, másrészről a bérezési különbségek megoldása is várat magára.

Varga Árpád az előadása során világtendenciaként említette a két szervezet összevonását, melynek példájaként Észtországot említette, ahol a teljes integráció három év alatt valósult meg.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Egy csapatban az APEH-hel
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.