A vállalkozás alapításakor a vállalkozást alapítóknak áfa-nyilatkozatot kell tenniük. Az adóhatóság ez alapján határozza meg a vállalkozás adószámát. Ha a vállalkozás alanya az áfának, akkor...
Ajánlott oldalak
2010-02-09 09:41
Magyar Agrárkamara
Drasztikusan romlott a hazai gabonapiac
"Egyre nagyobb a baj a gabonapiacon!" – olvasható a Magyar Agrárkamara elemzésében.

Nagyjából 23 százalékkal olcsóbb ma a búza, 34 százalékkal a kukorica, mint egy évvel ezelőtt. Azonban még így is alig akad vevő: tavaly január végén még 20 ezer tonna cserélt gazdát hetente, ma alig néhány ezer. Így aratáskor is 1,5-2 millió tonna foglalhatja a magtárakat – állapítja meg a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztálya által készített összefoglaló.

Ez a január úgy vonulhat be a hazai mezőgazdaság történetébe, hogy az egyik, ha nem a legkisebb forgalmat bonyolították a gabonakereskedők és termelők. Hetente alig néhány ezer tonna búza, kukorica, árpa cserélt gazdát. Tavaly ilyenkor – pedig akkor sem volt csúcsszezon – 20-60 ezer tonnák találtak vevőre. Pedig az árak igazán vonzók voltak: a termelőknek le kellett mondaniuk búza esetében a tavalyi ár 23, a kukoricánál a 34 százalékáról. Magyarán ennyivel olcsóbb ma a két fő gabonaféleség, mint tavaly januárban volt. És akkor még nem számoltuk ehhez az egy év alatt bekövetkezett nagyjából 5 százalékos inflációt! Emiatt is óriási a jövedelemkiesés a mezőgazdaságban!

 

Az, aki kukoricát árul, talán jobb helyzetben van: itt valami elindult kifelé. Mármint a tengerit veszik a határon túli kereskedők. Ez magyarázza, hogy míg a búza 28 ezer forint körüli árat ér el tonnánként, addig a kukoricáért 2-4 ezer forinttal többet adnak.

Nagy piaci változásra a Magyar Agrárkamara összefoglalója szerint nincs esély a tél végéig. Vagyis marad a minimális kereskedés, nyomott árak mellett. Így viszont szinte biztos, hogy a mostani szezonban éppen hogy csak eléri a gabonaexport mértéke az 5 millió tonnát, szemben a 6,5-7 milliós lehetőséggel. Ami azt is jelenti, hogy aratásig jócskán marad a tárolókban gabona.

Már csak azért is, mert a Magyar Agrárkamara várakozásai szerint körülbelül 5 millió tonna gabonát használnak fel takarmányozásra Magyarországon a 2009/2010. gazdasági évben is, hasonlóan az előzőekhez. A 2008/2009. gazdasági évhez képest az összetételben várható némi változás: 8%-kal kevesebb búzát, 17%-kal kevesebb egyéb kalászost és 10%-kal több kukoricát használhatnak állatok takarmányozására.

Mindezért az európai és a világpiac is felelős. Az EU területén az utóbbi hónapokban nagyjából kiegyenlítődtek az árak, ami azt is jelenti egyben, hogy a tengerrel nem rendelkező országokban a kialakult árakra még rárakódik 15-30 eurós tonnánkénti plusz szállítási költség, amennyiben exportálni akarják a gabonát. A világpiacon pedig a válság hatására is erős a kínálat a gabonafélékből: egy év alatt 26 százalékkal csökkent az értékesített mennyiség!

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Drasztikusan romlott a hazai gabonapiac
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.