Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál lehetőség van két pályázatra is, amely a munkanélküliek vállalkozóvá válását segíti. A vállalkozás indítását elősegítő pályázat keretében a) 3 millió Ft-ig...
Ajánlott oldalak
2010-07-01 09:10
BDB
Drágulunk?
Az ipar belföldi értékesítési árai mind az előző havi adatokkal, mind az előző évi értékekkel összehasonlítva is emelkedtek, ezzel együtt nőttek az exportértékesítés árai is. Csekély mértékben ugyan, de a számítógép, elektronikai, optikai termékek esetében, illetve az élelmiszeripari áruk esetében az árak némileg mérséklődtek – derül ki a KSH kutatásából.

A belföldi ipari értékesítés adatait  elsősorban az ipari termelői árak változása befolyásolta, hiszen ezek az előző hónaphoz mérten majdnem 4 százalékkal emelkedtek és még az egy évvel korábbi adatok tekintetében is 5,5 százalékos növekedés volt kimutatható. Ennek következtében az ipar belföldi értékesítési árai májusban mintegy 3,4 százalékkal nőttek az előző havi adatokhoz képest, a tavalyi évet figyelembe véve pedig 9,1 százalékos az emelkedés.

Az exportértékesítés árai valamivel kisebb ütemben növekedtek, hiszen az előző hónaphoz képest 4,1 százalék, előző év hasonló időszakához képest pedig 2 százalékkal voltak magasabbak, főleg ha az egy évvel korábbi adatokat vesszük alapul.

A feldolgozóipar is versenybe szállva növelte árait, különös figyelmet fordítva a kokszgyártás és a kőolaj-feldolgozás 2009 óta folyamatosan növekvő értékeire. Ezek jelenleg 7,1 százalékkal emelkedtek.

Hogy valami kedvező hatásról is beszámoljunk, mindenképpen meg kell említenünk a számítógép, elektronikai, optikai, illetve az élelmiszeripari termékek és fogyasztási cikkek mérséklődő árait. Ugyan csekély vigasz az előbbinél a fél százalékos, utóbbi kettőnél a 0,2 százalékos csökkenés, de mégis eredménynek számít. A bőr-, textil-, valamint a gyógyszeripari árak nem változtak.

A KSH legutóbb közzétett adatai alapján tehát megállapítható, hogy szinte minden drágult, bár kicsit lassabb ütemben az előző időszakokhoz képest.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Drágulunk?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.