A vállalkozás alapításakor a vállalkozást alapítóknak áfa-nyilatkozatot kell tenniük. Az adóhatóság ez alapján határozza meg a vállalkozás adószámát. Ha a vállalkozás alanya az áfának, akkor...
Ajánlott oldalak
2011-01-24 12:00
BDB
Dráguló élelmiszer és üzemanyag – mi áll a háttérben?
Az üzemanyagárak a csúcsra törnek, az élelmiszerek folyamatosan drágulnak, a vállalkozók és a magánszemélyek pedig egyaránt a válaszokat keresik: mi áll a háttérben? Vajon meddig tartható a helyzet?

Az élelmiszerárak 2010-ben mintegy 20 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, az üzemanyagárak pedig hétről-hétre az egekbe törnek: a hordónkénti olajár kétéves rekordot döntött meg.

 

Az élelmiszerek árának emelkedése elsősorban a 2010-es időjárási viszonyoknak köszönhető. Míg 2008 óta a folyamatosan növekvő terméshozamok segítették az árak csökkenését, addig a tavalyi év zord időjárása a világ legnagyobb élelmiszertermelő és -exportáló országait sújtva a termény nagy részét tönkretette. Bizonyos élelmiszerekből hiány alakult ki, a növekvő kereslet pedig drágulást generált. Oroszországban és Ukrajnában a tartós aszály, az Egyesült Államokban a szójabab térhódítása a kukorica felett, Ausztriában a pusztító áradások, hazánkban pedig a szeszélyes időjárás szerepel a drágulás fő indokai között. A tavalyi évben kialakult, az eddigiekhez képest jóval nagyobb kereslettel a kínálat nem tudott lépést tartani, és az élelmiszerárak is ezt tükrözték.

Az üzemanyag-drágulás esetében az olaj árának alakulása a meghatározó, mely a növekvő kereslethez, a befektetők érdekeihez köthető. Az olajár emelkedése az üzemanyagon túl az energia árára, az előállítás és szállítás költségére, az alapvető élelmiszerek árára is jelentős nyomást gyakorol, tehát az összefüggéseket vizsgálva egyes szektorokra globálisan is kihat. Az elemzések szerint 2011-ben a benzin literenkénti ára történelmi rekordot döntve akár 400 forint fölé is emelkedhet, ezzel  pedig a probléma tovább gyűrűzik.

Mit hoz a jövő? A piaci elemzők szerint még drágább és kisebb kereslettel bíró élelmiszereket, növekvő fuvardíjakat, gyengülő cégeket, még több megszűnő vállalkozást…

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Dráguló élelmiszer és üzemanyag – mi áll a háttérben?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.