Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál lehetőség van két pályázatra is, amely a munkanélküliek vállalkozóvá válását segíti. A vállalkozás indítását elősegítő pályázat keretében a) 3 millió Ft-ig...
Ajánlott oldalak
2010-06-03 14:43
RogÁ
Drágul a tőzsdén a búza és a kukorica
Emelkedik a tőzsdén a búza és a kukorica ára, holott egy korábbi megállapítás szerint a gabona ára a nemzetközi piactól függ, és azt lényegében az árvíz nem befolyásolja. A katasztrofális időjárás miatt viszont a gabonapiaci tőzsde egyből reagált az árakra. A kukorica már régóta 30 ezer forint, de ez most 37,5 ezer forintra emelkedett.

Az elmúlt hónapokban többször szó esett arról, hogy tele vannak a hazai magtárak tavalyi termésű, eladatlan gabonával, amit a gazdák most fel tudnak használni. Szükség is lesz erre, mert az idei termés töredéke lesz a normálisnak.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége szerint az esőzések és a belvíz miatt búzából és kukoricából akár 5 millió tonnával is kevesebb teremhet az átlagosnál. Több mint 100 ezer hektárnyi területen meg sem termett a gabona. Ahol mégis megmaradt, ott most a permetezéssel lesz gond, mert a belvíztől rá se lehet menni a földekre.

„Az utóbbi időszak esőzései és viharai legalább 5 millió tonna terméskiesést okoztak.” - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik tonna tönkremegy, vagy meg se marad az idén. Míg egy átlagos évben 15 millió tonna a szokásos termés, az idén jó, ha 10 millió tonna lesz. A búzamennyiség előreláthatóan 1,5 tonnával lesz kevesebb a vártnál, ami kb. 3,5 millió tonnát jelent.

Amennyiben az időjárás nem javul, a termelők továbbra sem tudnak rámenni a földekre, ezáltal elmarad a permetezés, így a megmaradt gabona ki van téve a gombásodás veszélyének, nem utolsó sorban a méreganyagot tartalmazó fuzárium gomba terjedésének is.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Drágul a tőzsdén a búza és a kukorica
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.