Áfa mentességnek két fajtája létezik. Az egyik az alanyi áfa mentesség, a másik a tevékenység jellegére tekintettel az áfa törvény által meghatározott áfa mentesség. Az alanyi áfamentesség...
Ajánlott oldalak
2011-03-19 06:00
BDB
Diszkriminációk a munkavállalói szférában
Egy több mint nyolcezer munkavállaló megkérdezésén alapuló kutatás szerint számos esetben tapasztalnak hátrányos megkülönböztetést a foglalkoztatottak. A megkérdezettek legnagyobb arányban a diszkrimináció tárgyaként az életkort jelölték meg.

A versenyszférában dolgozó munkavállalók közül viszonylag keveseket ért diszkrimináció az elmúlt évben. A legtöbben a koruk miatt érezték úgy, hogy diszkriminálják őket – adta hírül a kutatást végző Tárki.

 

A több mint nyolcezer munkavállaló körében végzett felmérés tanúsága szerint a dolgozók nyolc százaléka kora miatt, hét százalékuk pedig a bérezésben tapasztalt diszkriminációt. A megkérdezettek három százaléka nyilatkozott arról, hogy a neme miatt érte hátrányos megkülönböztetés, míg két-két százalékuk a családi vagy egészségi állapota következtében érzett negatív hatásokat munkahelyén.  A dolgozók egy százaléka jelölte meg a diszkrimináció tárgyaként etnikai hovatartozását.

Míg 2009-ben a foglalkoztatottak három százaléka az előrejutásban, két százalék pedig a munkakörülmények alakulásában tapasztalt hátrányos megkülönböztetést, addig 2010-ben előbbi esetben négy százalékuk tapasztalt hasonló hatást, utóbbinál pedig nem változott a statisztikai adat.

A kor miatti diszkrimináció a gyereket nevelő fiatalok, illetve az egyedülállók között a legmagasabb. Az iskolai végzettség növekedésével növekszik a nem és a kor, és csökken a származás szerinti diszkrimináció valószínűsége – áll a kutatás összegzésében.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Diszkriminációk a munkavállalói szférában
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.