Jövedéki adó hatálya alá tartozó termékek a következők az ásványolaj, alkoholtermék, sör, bor, pezsgő, köztes alkoholtermék, dohánygyártmány. Az adót a termékek importálásának időpontjában vagy...
Ajánlott oldalak
2010-10-13 06:54
Szűcs Ágnes
Dinamikus külkereskedelem
Utoljára 2001-ben volt ilyen mértékű Magyarország külkereskedelmi mérlege, mint az idén augusztusban. Az egy évvel korábbi mélypont óta folyamatos növekedés tapasztalható.

A magyar exportteljesítmény augusztusban közel 400 millió eurós többletet halmozott fel a külkereskedelmi mérlegben. A kivitel éves alapon 35 százalékkal bővült. Ilyen magas erősödés utoljára 2001-ben volt.

Augusztusban az előzetes adatok szerint 392 millió eurós többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg, vagyis folytatódott a hatalmas többletfelhalmozás időszaka Magyarországon. Ez év eleje óta 3,5 milliárd eurós szufficitet jelez a KSH, természetesen sohasem volt még ilyen a magyar gazdaság történetében.

A magas többletet az okozta, hogy az ország belső felhasználása (fogyasztás, beruházás) a válság hatására visszaesett.

 

Ez felfogható természetes alkalmazkodásnak is a túlzott eladósodás után, az eredménye pedig az, hogy az ország importigénye visszaesett. Az export viszont az európai konjunktúra beindulásával látványosan erőre kapott. Ennek legékesebb bizonyítéka a mostani adat: az export euróban számolva 35 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Ez még akkor is imponáló teljesítmény, ha tudjuk, hogy a tavaly nyári bázis igen alacsony, mert a külkereskedelmi teljesítményünk akkor érte el a mélypontját.

A mérlegben hónapról hónapra 400 millió euró körüli többlet alakult ki az elmúlt egy évben. Ez várhatóan már nem emelkedik tovább, de 2010. év egészében így is 5 milliárd euró körül lehet a külkereskedelmi aktívum. Mindez egyrészt kedvező tendencia, hiszen az ország csökkenő eladósodásához vezet, másrészt azonban amíg ez az intenzív korrekció kitart, addig a növekedési várakozásaink sem lehetnek erőteljesek.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Dinamikus külkereskedelem
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.