Alkalmazott betegsége esetén a keresőképtelenség első 15 munkanapja a betegszabadság időszaka, melyre a munkáltató a bér 80%-át fizeti. Ezt ugyanúgy kell bérszámfejteni, mint a fizetést,...
Ajánlott oldalak
2010-10-27 08:29
Szűcs Ágnes
Dinamikus bővítés a foglalkoztatásban
A 2011. január 15-én induló Új Széchenyi Terv legfontosabb célja a foglalkoztatás dinamikus bővítése, tíz év alatt pedig egymillió új és adózó munkahely létrehozása – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A foglalkoztatás dinamikus bővítése azt jelenti, hogy az államnak a vállalkozásokat kell olyan helyzetbe hoznia, hogy egyre több embernek tudjanak munkát adni. A versenyképesség növelésében a támogatások mellett döntő szerepe van a gazdaságpolitika eszközeinek, a szabályozási környezet és az adórendszer alakításának is.

Korábban Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára egyik nyilatkozatában elmondta, hogy a magyar gazdaság egyik sajátossága, hogy növekvő GDP esetén sem bővül azonnal a foglalkoztatás. A 3,7-3,8 millió foglalkoztatott létszámát nem lehet addig növelni, amíg a 20-25 százalékos munkanélküliséggel számoló északi, északkeleti megyékben nem sikerül javulást elérni.

A közfoglalkoztatás támogatásának fenntartása helyett az új kormány a vállalkozások munkahelyteremtését kívánja támogatni - magyarázta az államtitkár. Ennek egyik kulcskérdése Czomba Sándor szerint, hogy négy évig ne változzanak az adó- és járulékszabályok, amelyeknek a gazdaság kifehérítését is szolgálniuk kell.

A minisztérium közleményében rögzíti: Ahhoz, hogy a foglalkoztatási szint, és ezzel együtt a gazdaság teljesítménye is növekedjen, több dolognak kell egyszerre érvényesülnie.

 

- A külföldi tőke számára anyagilag vonzóvá kell tenni a magyarországi beruházásokat,

- segíteni kell a kis- és közepes vállalkozások fejlődését,

- az embereket anyagilag motiválni kell a munkavállalásra,

- valamint a képzéseket az új gazdasági igényekhez kell igazítani.

A foglalkoztatási program elsődleges célja a potenciális munkavállalók felkészítése, az elhelyezkedésüket segítő és ösztönző támogatások biztosítása.

Elsősorban a foglalkoztathatóság javítását, a munkaerő-kereslet és -kínálat összehangolását, a munkanélküliek és más aktív korú nem foglalkoztatottak elhelyezkedését célozzák meg.

A célzott támogatásokkal segíteni kell a leghátrányosabb térségekben élők munkahelyhez jutását.

A munkahelyteremtés ösztönzéséhez, a meglévő munkahelyek megtartásához elengedhetetlen a járulékterhek csökkentése, a közfoglalkoztatás rendszerének egyszerűsítése, illetve a szürke- és feketegazdaság kifehérítése.

Az Új Széchenyi Terv sikerei a kis- és középvállalkozók részére felvetnek finanszírozási kérdéseket. Ezért két új lehetőséggel bővült a program.

A már elindult Széchenyi Forgóeszköz Hitel és a Széchenyi Beruházási Hitel, melynek maximális hitelkerete 50 millió forint.

2011. január 1-től indul a pályázaton elnyerhető forrásokhoz  önerőt biztosító Széchenyi Önerő Hitel is.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Dinamikus bővítés a foglalkoztatásban
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.