A vállalkozás alapításakor a vállalkozást alapítóknak áfa-nyilatkozatot kell tenniük. Az adóhatóság ez alapján határozza meg a vállalkozás adószámát. Ha a vállalkozás alanya az áfának, akkor...
Ajánlott oldalak
2011-04-13 10:33
BDB
Cukrozva is keserű – a vártnál magasabb az infláció
A cukor közel harminc százalékos drágulása és az üzemanyagárak meredek emelkedése miatt olyan ütemben nőttek a fogyasztói árak, melyet utoljára az ezredforduló előtti márciusban tapasztaltak. A vártnál jóval magasabb infláció még hosszú ideig kitarthat, olyannyira, hogy valószínűleg azt a forint erősödése sem tudja majd visszaszorítani.

A KSH legfrissebb felmérése szerint a fogyasztói árak márciusban 1,1 százalékkal nőttek az előző hónap adataihoz képest, az egy évvel korábbi szintet pedig mintegy 4,5 százalékkal haladták meg. A hivatal szerint havi szinten, összességében mintegy két százalékkal nőttek az élelmiszerárak, melyre nagymértékben hatást gyakorolt a cukor majdnem 30 százalékos, a liszt 10,5 és a péksütemények árának 4,5 százalékos növekedése.

Mináry Borbála, a KSH főosztályvezetője szerint márciusban nem jellemző az ilyen szinten magas infláció, az év eleji áremelkedések hatására ez inkább januárra, februárra tehető. Idén azonban nem drágult a vonatjegy vagy a távolsági buszközlekedés díja, az áram ára is csak februárban, utóbbi azonban már meg is látszik a márciusi inflációs adatokon - tette hozzá a főosztályvezető Origónak adott nyilatkozatában.

A Központi Statisztikai Hivatal álláspontja szerint a márciusi magas inflációs adatokat az élelmiszerek és az üzemanyagok árnövekedése okozta, mely számukra nem jelentett nagy meglepetést: a számokból már ősszel sejteni lehetett. A cukor árának egy hónap alatt tapasztalt 30 százalékos növekedése azonban még Mináry Borbála szerint is igen érdekes, mivel arra nem adnak magyarázatot a világpiaci és a termelői árak. Az osztályvezető a lapnak elárulta, hogy a drágulásnak valószínűleg pszichológiai okai voltak, a felvásárlási lázat kihasználva a kereskedők egyre jobban megemelték az áraikat.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Cukrozva is keserű – a vártnál magasabb az infláció
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.