A hitelintézetek min. 1 éves pozitív eredmény után szoktak működő vállalkozóknak hitelt adni, vagyis újonnan alapított cégeknek nem adnak hitelt, hiszen elég nagy a kockázatuk. Jelzáloghitelt...
Ajánlott oldalak
2011-01-11 10:29
BDB
Csökkenthető a benzinár!
Az üzemanyagok hazai adóterhelése ugyan az Európai Uniós országok középmezőnyébe tartozik, az árak mégis rekordmagasságokba törve a legtöbb gazdasági szektorra negatív hatást gyakorolnak, s súlyosan megterhelik a pénztárcákat.

Az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó hazai mértéke nagyjából az Európai Unió középmezőnyébe tartozik, a gázolaj árában 97, a benzinében pedig 120 forintot jelent literenként – nyilatkozta a Tőzsdefórumnak Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára, hozzátéve: a problémát az jelenti, hogy a hazai bérek nem felelnek meg az uniós középmezőnynek.

A szakértők szerint a 400 forint felé törekvő benzinárat az adótartalom lefaragásával lehetne visszafogni, hiszen például a jövedéki adó csökkentési lehetőségeinek a minimumot meghatározó uniós előírások szabnak csak határt. A kormánynak gyakorlatilag hatalmas mozgástere van, hiszen ez a minimum korlát a gázolajnál literenként 91, benzinnél 99 forintos értéket takar.

 

A fuvarozók számára megteremtett kereskedelmi gázolajár jövedékiadó-tartalma már elérte ezt a minimum értéket és a benzin esetében is fennáll ez a lehetőség. A nemzetgazdasági tárca a Tőzsdefórum.hu felvetésre annyit közölt, hogy "a kormány eddigi törvényjavaslataiban nem változtatott az üzemanyagok jövedéki adójának mértékén, a jövedéki adó utolsó emeléséről még az előző kormány döntött 2010. január elsejével".

„Az előttünk álló évben, amennyiben az olajtermékek napi áringadozásának és a forint árfolyamának eredőjeként alakuló heti nagykereskedelmi listaárak tartósan a literenként 400 forintos ár felé tolnák a kiskereskedelmi árszintet, úgy a kormány jó eséllyel fontolóra kell vegye a jövedéki adó mértékének csökkentését” - hangsúlyozta Drucker György, az Energiainfo.hu vezető elemzője. A problémához azonban súlyosbító körülményként a reáljövedelmek alakulása is társul, hiszen a jelenlegi árszint mellett 1997-hez viszonyítva mindössze kétszer annyi üzemanyag vásárolható a mindenkori minimálbérből.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Csökkenthető a benzinár!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.