Nincs általános érvényű „menetrend", de van néhány olyan dolog, amire mindenképpen szükség van: LÉPÉSEK KÖLTSÉGEK Egy életképes ötlet. Az ötletgazda dolga felmérni a piaci igényt, vagyis egy kis...
Ajánlott oldalak
2010-08-26 07:00
RogÁ
Csökkent az autóipari beszállítok száma
Az idei első félév – az ipari fellendülés ellenére – az autóipar beszállítóinak nem volt eredményes. Legalábbis nem mindnek. Az Opten Kft. felmérése szerint az első félévben csaknem annyi autóipari beszállító ellen indítottak felszámolási eljárást, mint tavaly egész évben.

Az autógyártókra, illetve az ágazat beszállítóira nehezedő nyomás immár számokban is jelentkezik: tavaly összesen kilenc céget számoltak fel ebben az ágazatban, 2010 első felében pedig már hetet. Annak ellenére sem javul az ágazat helyzete, hogy másfél-két éve már lezajlott egy nagyon jelentős tisztulási folyamat - közölte Csorba Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója.

Hasonló az arány a végelszámolással megszűnt vállalkozásoknál: tavaly egész évben hét céget szüntetett meg saját tulajdonosa, idén június végéig pedig már ötöt. A kis számok ellenére nagy termelőerejű cégekről van szó, az ágazat 2008-as összes árbevétele 3500 milliárd forint volt.

Az Opten Kft. statisztikája szerint az ágazatban foglalkoztatottak összlétszáma stabilizálódott: az elmúlt 12 hónapban mindig 50 ezer ember körül mozgott. A nagy visszaesés 2009 januárja és júniusa között következett be, amikor 15,3 százalékkal csökkent az ágazatban dolgozók száma. A cégalapítási kedv is visszaesett, hiszen mindössze 10 új vállalkozás alakult az első félévben, míg 2009 első félévében 12 céget jegyeztek be. . A tavalyi éves szám 25 volt. 

Az első nagy megszűnési hullám inkább 2008-ban kezdődött, a tavalyi első félévben a korábbi felszámolások és végelszámolások 10 vállalkozás törlését jelentették.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Csökkent az autóipari beszállítok száma
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.