A vállalkozás alapításakor a vállalkozást alapítóknak áfa-nyilatkozatot kell tenniük. Az adóhatóság ez alapján határozza meg a vállalkozás adószámát. Ha a vállalkozás alanya az áfának, akkor...
Ajánlott oldalak
2010-02-05 07:07
mot
Csökkent a cégfelszámolások száma
Csökkent a felszámolások száma januárban, de a fellendülés éveit így is messze meghaladó számú, 1296 cég ment tönkre januárban. –írja az Opten céginformációs szolgáltató, lejújabb jelentésében.

Csökkent a felszámolások száma januárban, de a fellendülés éveit így is messze meghaladó számú, 1296 cég ment tönkre januárban. –írja az Opten céginformációs szolgáltató, lejújabb jelentésében.

 

 
„A felszámolások száma magas maradt, a csökkenés pedig akár a kevesebb januári munkanapnak is betudható” –mondta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A cég szakemberei szerint az adat még így is a KKV-szektor elhúzódó agóniáját jelzi. A cég a válság elhúzódását valószínűsíti. Az Opten figyelmeztetett, hogy egyetlen havi adatból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen lehet, hogy ez csak átmeneti javulás. Ráadásul még ha állandósul is ez a tendencia, és a cégek tönkremenése lassul, akkor is lényegesen hosszabb ideig tart majd a válság Magyarországon, mint Európában általában.

A végelszámolások száma is csökkent valamelyest: tavaly januárban 975 volt, idén 886, de ezzel kapcsolatban még nagyobb óvatosságra int az Opten. „Ezen a téren lényegesen nagyobb biztonsággal jelenthetjük ki, hogy egyszeri jelenségről van szó, hiszen tavaly az utolsó negyedévben lendületesen nőtt a végelszámolások száma, így egy igazi trendforduló esélyét minimálisnak gondoljuk” – jelentette ki az Opten igazgatója.

 

A cégalapítási kedv is mélyponton áll: csupán 2756 új céget jegyeztek be a cégbíróságok. Ilyen alacsony számot utoljára 2007 nyarán regisztrált az Opten, számos jelentős állami megszorítás után.

 

Az ország nagy részével ellentétben Észak-Magyarországon viszont nem csökkent a felszámolások száma, sőt növekedett: a Borsod Online adatai szerint a térségben 54 százalékkal több céggel szemben indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, és 20 százalékkal több cég fejezte be saját döntés alapján a működést, mint tavaly januárban.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Csökkent a cégfelszámolások száma
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.