![]() |
A magyar bárányok 90 %-át Olaszországba exportáljuk. Magyarországon a birkahús fogyasztása nem számottevő, évente az egy főre jutó birkahús fogyasztása csupán 20 dkg körül mozog. Magyarországon mintegy 7 ezer juhtartót tartanak nyilván, melynek jelentős része családi vállalkozás. Az üzemszerű juhászat mindössze 300-400 vállalkozást számlál, ráadásul a juhtartást általában kiegészítő tevékenységként végzik a gazdálkodók. Ez nem is csoda, hiszen a juhtartóknak jelenleg egy-egy birkán mintegy 3-5 ezer forintos vesztesége van.
Bátor Árpád elmondta, hogy a gazdálkodók költségeit az is jelentősen megnöveli, hogy egy uniós előírás szerint az exportra kerülő bárányokat elektronikus azonosítóval kell ellátni. Ez mintegy 400 forintba kerül darabonként, és a vágást követően a jelölőcímkét meg kell semmisíteni.