A hazai cégek külföldi piacokra lépésével az ITD Hungary nevű szervezet (http://www.itdh.hu/) foglalkozik: ők felelnek Magyarország és a magyar állampolgárok, vállalatok külgazdasági...
Ajánlott oldalak
2010-03-29 07:02
Majoros-Tóth Orsolya
Csökken a húsvéti bárányexport
Az idén mintegy 21 százalékkal kevesebb bárány kerül a külföldi piacokra a szokásos 180-200 ezernél, mondta Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke.

A csökkenésnek több oka is lehetséges, főként az, hogy az idén korán van húsvét. Továbbá tavaly kisebb volt a szaporulat, takarmányhoz is nehezebben jutottak a gazdák, valamint jelentősen csökkent a bárányok ára, mintegy 22-25 százalékkal. Karácsonykor az 1.000 forintos kilónkénti bárányhús 760 forintra esett vissza, amihez hozzájárult a forint árfolyamának zuhanása is. Az anyajuhok száma is csökkent: 960 ezer körül mozog.

A magyar bárányok 90 %-át Olaszországba exportáljuk. Magyarországon a birkahús fogyasztása nem számottevő, évente az egy főre jutó birkahús fogyasztása csupán 20 dkg körül mozog. Magyarországon mintegy 7 ezer juhtartót tartanak nyilván, melynek jelentős része családi vállalkozás. Az üzemszerű juhászat mindössze 300-400 vállalkozást számlál, ráadásul a juhtartást általában kiegészítő tevékenységként végzik a gazdálkodók. Ez nem is csoda, hiszen a juhtartóknak jelenleg egy-egy birkán mintegy 3-5 ezer forintos vesztesége van.

Bátor Árpád elmondta, hogy a gazdálkodók költségeit az is jelentősen megnöveli, hogy egy uniós előírás szerint az exportra kerülő bárányokat elektronikus azonosítóval kell ellátni. Ez mintegy 400 forintba kerül darabonként, és a vágást követően a jelölőcímkét meg kell semmisíteni.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Csökken a húsvéti bárányexport
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.