Valamely önálló tevékenység végzése céljából - ha azt nem egyéni vállalkozóként szeretnénk végezni - adószámot lehet kérni a lakhely szerint illetékes adóhivatalnál. Az adószám igénylése...
Ajánlott oldalak
2010-09-14 08:29
Szűcs Ágnes
Családi vállalkozás magyar módra
A családi vállalkozások népszerűsége manapság töretlen, azonban számtalan olyan hibalehetőséget rejt magában, melyet nehéz kiküszöbölni. Az a feltételezés, hogy a családi kapcsolatok automatikusan hatékony munkahelyi kapcsolatokat eredményeznek, téves, hiszen ezek többnyire úgy működnek jól, ha a felek elfogadják az alá-fölé rendeltséget.

A családi vállalkozás - a rendszerváltozás előtti évtizedekben – pár kivételtől eltekintve, jobbára a mezőgazdaságban fordult elő gyakrabban. Az 1989 óta indított családi vállalkozásoknak igazából nem volt hagyományuk. Így gyakrabban kerültek konfliktusos helyzetbe, hiszen az üzletben nem érvényesült a szülő-gyerek, férj-feleség hierarchia. Legalábbis, ami otthon magától értetődőnek számított, az a cég igazgatásánál már bonyodalmat okozott. Nem a rátermettség, hanem a függőségi viszony döntött egyes munkafolyamatok elvégzésénél. Megjelent az egymással szembeni féltékenykedés, rivalizálás. Ez néhol olyan szakadáshoz vezetett, hogy véglegesen megromlott a viszony a családtagok között.

A családi vállalkozás ott működött sikeresen, ahol elfogadták az alá-fölé rendelést.

Az egyik leggyakoribb és legkomolyabb hiba, hogy azt feltételezik, hogy a családi kapcsolat automatikusan hatékony munkahelyi kapcsolatot eredményez. Néhány esetben ez valóban így van, de minden helyzetet önmagában kell értékelni.

 

Sokan beleestek abba a hibába, hogy nem a hozzáértés és alkalmasság szerint foglalkoztattak családtagot és figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy cégen belül vannak, akik alkalmasak bizonyos munkák elvégzésére és vannak, akik nem. Így van ez a családi vállalkozások esetében is.

Bizonyos alapvető illemszabályt a családtagoknak is be kell tartani. A munkahelyen mindenki ugyanolyan dolgozó, akár a családhoz tartozik, akár nem. Ennek hiánya ismét csak a munkahelyi légkör romlásához vezet.

A családi vállalkozások egyik legnagyobb hiányossága, hogy nincs utódnevelés, legalábbis nem úgy, ahogy kellene. A fiatalabb generáció energiája és dinamikája rossz néven veszi, hogy semmibe veszik ötleteit, ideológiáját. Addig, míg külföldön a legnagyobb banktulajdonos fia is a ranglétra legalsó fokán kezdi és végigcsinál minden munkafázist, addig nálunk rögtön irányító feladatot szeretne ellátni, anélkül, hogy ismerné azt a folyamatot.

A magyar családi vállalkozásoknál a legnagyobb kudarcfaktor az utódlás kérdése. A szülők valahogy nem tudják elfogadni, hogy gyermekük ugyanolyan hatékonysággal tudná tovább vinni a vállalatot, mint a szüleik. Még akkor sem, ha a gyerek célirányosan kitanulta az üzletmenet által megkívánt szakmát.


Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Családi vállalkozás magyar módra
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.