A működési engedély, telepengedély ügyében a helyi polgármesteri hivatal - általában igazgatási - irodája ad pontos felvilágosítást. A működési engedély kérelmezése 10.000 Ft-ba kerül. A kérelem...
Ajánlott oldalak
2010-09-06 17:35
BDB
Csak álom a fizetési határidők pontos betartása?
Csak álom a fizetési határidők pontos betartása? A jelek szerint nem, sőt nagyon is valóság! Az uniós intézmények által kidolgozott kompromisszum szerint mind a közintézményeknek, mind a magánvállalatoknak szorosan kell tartaniuk majd a fizetési határidőket, hiszen ellenkező esetben magas kamatok halmozódhatnak fel tartozásaikon. Valószínűleg a késedelmes kifizetésekről szóló uniós irányelv végleges formája is ezen elv köré fog koncentrálódni.

Egy hete tartották az első háromoldalú egyeztetést az új szabályokról, melyekbe eredetileg nem tartozott bele a vállalkozások egymás közötti tartozásai, de később ezt is bevonták a szabályozás keretei közé. Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Tanács döntése azt a helytelen piaci gyakorlatot szeretné semmissé tenni, miszerint a felek túl hosszú ideig tartják vissza a számlák teljesítését. Ha a tervek megvalósulnak, és a szabálykövető magatartás létrejön a vállalkozások között, a piacok biztonságosabbá válnak és az EU egész gazdaságára pozitív hatással lesz.

Az eredeti megállapodás szerint az üzleti kifizetésekre 60 napos általános határidőt állapítanak meg, késedelmes fizetés esetén pedig kamatterhekkel való növelésre is lehetőség nyílik. Bár az az ötlet is felmerült, hogy kamat helyett más szankciókat vezessenek be az adósok felelősségre vonására, de később elvetették ezeket a felvetéseket, és a kamatokon felül csak egy legalább 40 eurós kompenzációs díjat vezetnének be.


Az új szabályozás megvalósulását nagymértékben akadályozhatják a tagállamok külön kitételei, például a hatvan napos kifizetésre vonatkozóan. A határidők ugyan nem léphetik túl a 60 napot, „kivéve, ha az adós és a hitelező másképp nem egyezik meg, és feltéve, hogy az az adóst nem hozza aránytalanul hátrányos helyzetbe.” Ezzel azonban veszélybe kerülhetnek a kis- és középvállalkozások, melyek a megjegyzéssel ismét belekényszerülhetnek egy számukra előnytelen és a szabályozás eredeti értelmét semmibe vevő szerződés aláírásába.

„Már számos problémára megoldást találtunk, csak kevés maradt hátra” – mondta el Barbara Weiler német parlamenti képviselő, a késedelmes kifizetésekről szóló irányelv európai parlamenti jelentéstevője.

Az ülésezés ma (szeptember 6-án) folytatódik, és azokat a javaslatokat veszik napirendre, melyek még nem kerültek vitára. Ezt követően még egy találkozóra is sor kerülhet, ahol a felek a vitás pontok újratárgyalására és értékelésére térnek majd vissza. Az Európai Parlament október közepén szavaz az irányelvekről – írja az euractiv.hu.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Csak álom a fizetési határidők pontos betartása?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.