A jogszabály szerint a szakképzési hozzájárulást a dolgozó képzésére lehet felhasználni. Témáját, tárgyát tekintve olyan képzés jöhet szóba, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges, és a cég...
Ajánlott oldalak
2010-03-22 11:58
Szűcs Ágnes
Csábító lehetőségek vidéken
Magyarországon évtizedeken keresztül a Balaton volt a belföldi és a külföldi (Budapest és a Hortobágy mellett) turisták látogatásának fellegvára. A Balaton-parti városokban, falvakban, az ún. kiemelt üdülőkörzetekben a vendégek „testközelből” élvezhették a puritán vendéglátás örömeit.

Mégsem az ilyen magánházak bérbeadását nevezhetjük a falusi turizmus elődjének. 

Egyre többen ismerik fel, hogy a városi ember részére számára (és mindenki más számára is) a kikapcsolódást és feltöltődést a természet közelsége tudja igazán biztosítani. Az erdei séták, a túrázás, fürdőzés, szabadban való sportolás, az állatokkal való közvetlen találkozás adja azt az igazi megnyugvást, amire a mai eszeveszetten rohanó világban szüksége van az emberi szervezetnek, hogy azután testben és lélekben megerősödve visszatérjen és tovább folytathassa túlhajszolt életét. Hazánktól nyugatabbra a legkisebb falvakban is megtalálhatók a kulturált, magas színvonalú fogadók és vendégházak, ahová hétvégenként tömegével vándorol a városból kikapcsolódni vágyók hada. Németországban, Ausztriában szinte már évszázados hagyománnyal rendelkeznek a falusi turizmus terén.

 

A II. világháború előtt hazánkban is megszokott üdülési forma volt a vidéki pihenés. Főleg a városi gyerekek vidéki üdültetése volt elterjedt, hiszen vidéken kapcsolatba kerültek a természettel, a mindennapi élettel, az ember és az állat közötti viszonnyal. 1945 után bezártak ezek a falusi panziók és fogadók. 50 év elteltével, 1990 után történtek újra kezdeményezések a falusi turizmus újbóli fellendítésére. Hogy mégsem vált érdemeihez méltón széleskörűvé ez az üdülési forma, az többféle okra vezethető vissza. Egyrészt az állami túlszabályozásra, másrészt a vendéglátás még mindig nem megfelelő színvonalára.

A vendégek a nomád üdülésnél is megkívánják a legteljesebb kényelmet és a higiéniát. Ahhoz, hogy sikeres, jól működő szolgáltatást biztosítson, nem kell feltétlenül hegyvidéken, vízparton vagy kiemelt üdülési körzetben lennie az adott objektumnak. A falusi élet mindig is vonzotta a városi emberek nagy részét. A falusi vendéglátás vonzereje a hagyományos falusi környezetben, a népi kultúrában, az állattartás közelségében rejlik. Kiegészítve a pihenéshez kapcsolódó kereskedelmi tényezőkkel, szórakoztató- és szolgáltatóiparral, a falusi vendéglátás számos formában létezhet: akár egy falusi, tanyasi térségben, akár egy vendégszoba vagy lakrész kialakításában, vagy tanya, kulcsos ház, fogadók, panziók formájában. A régi épületek akkor igazán vonzóak, ha egyedi különlegességgel rendelkeznek, és komfortossá tehetőek. Rendkívül fontos a rendezett, szépen díszített, virágos pihenőkert. Mégis, a falusi, vidéki turizmus nem működik igazán, ha nem párosul családiassággal, meghittséggel, vendégszeretettel. Ezeket kell biztosítania egy szálláshelyet működtető vállalkozónak, ha sikeres szeretne lenni.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Csábító lehetőségek vidéken
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.