A kormány minden évre jóváhagyja az aktuálisan érvényes minimálbér összegét. A minimálbér a kötelezően fizetett legkisebb munkabér. A teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók havi bruttó bére...
Ajánlott oldalak
2011-04-28 08:57
Kis Erika
Ciki, nem ciki - zárt térben nem lesz cigi!
Jövő évtől minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás. A nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet majd rágyújtani. Az orvosok mérföldkőnek tartják, a dohánytermesztők szövetsége aggódik, a vendéglátósok pedig túlzónak tartják a módosítást.

A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is, ahol a lakosság 38 százaléka dohányzik. Ennek számlájára írható, hogy a tüdőrák miatti halálozást tekintve Magyarország "világelső".  Ebből kifolyólag született meg a nemdohányzók védelméről szóló törvény. A jogszabály annak a megelőző szemléletnek az első mérföldköve, amely a jövőben a népegészségügyi program lényegévé kell hogy váljon.

Az országgyűlés kedden elfogadott törvénymódosítása értelmében 2012. január elsejétől tilos lesz a dohányzás közforgalmú intézményekben, ideértve a szórakozó- és vendéglátóhelyeket, a munkahelyeket, a közösségi közlekedési eszközöket és a megállókat, az aluljárókat és a játszótereket is. A helyi önkormányzatok azonban további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

Fontos változás, hogy nem jelölhető ki dohányzóhely ezután a vonatokon sem, így megszűnnek a dohányzókocsik. Szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatónál sem.

A törvény értelmében dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben továbbra is rá lehet majd gyújtani. Dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban is lehet dohányozni, azzal a kikötéssel, hogy a szivarszobákban étel és ital nem szolgálható fel.

Zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak, valamint a betegek számára, de biztosítani kell, hogy dohányfüst a többi helyiségbe ne juthasson be.

A dohányzási tilalom betartásának ellenőrzése az ÁNTSZ hatásköre alá tartozik. Megszegés esetén – három hónap türelmi idő után – egészségvédelmi bírság kerül kirovásra, melyet az ÁNTSZ számlájára kell befizetni a helyszíni bírsággal együtt, amely legfeljebb 30 000 forint lehet magánszemélyek esetében. Az egészségvédelmi bírság összege 20 000 – 50 000 forint között kerül kiszabásra. Az így beérkező összeg fele az egészségügyért felelős minisztérium költségvetési fejezetének számlájára kerül, melyet főként dohányzásmegelőzésre, a dohányzásról való leszokást támogató programokra, egészségmegőrzési célokra, valamint az egészségügyi ellátás színvonalát fejlesztő programokra fognak felhasználni. Az ÁNTSZ számláján maradt összeg a hatósági felügyelet fejlesztésére és a népegészségügyi hatósági munka támogatására kerül felhasználásra.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) véleménye szerint a vendéglátóhelyek komoly forgalomcsökkenéssel nézhetnek szembe, ami elsősorban a kiskocsmák és családi tulajdonban lévő kisvendéglők számára fog nehézséget okozni. Egy felmérés szerint azonban a vendéglátósok jelentős része hajlandó lenne beruházni fizikailag elkülönített dohányzószobák kialakításába vagy a legszigorúbb elvárásoknak megfelelő dohányzófülkék telepítésébe.

Szavazás
Ön egyet ért a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel?
Nem tudok határozottan állást foglalni
5.6%
Igen, teljes mértékben
47.2%
Nem értek vele egyet, ez nem old meg semmit
47.2%Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Ciki, nem ciki - zárt térben nem lesz cigi!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.